15. 12. 2021 – 15.10

Praznovanje običajnosti

Audio file

Dobrodošli v današnjih Kulturnih novicah, v katerih bomo poročali o predpremieri plesne predstave Oh, kako zelo običajno, ki se je odvila preteklo nedeljo v dvorani Komuna Kina Šiška

V predstavi Oh, kako zelo običajno v fragmentiranih zgodbah spoznamo življenjske izkušnje žensk, avtoric in nastopajočih Katje Legin in Bojane Robinson. Nekoliko bolj posredno pa se seznanimo z zgodbo Blaženost pisateljice Katherine Mansfield, ki je napisana z vidika žene in matere na dan priprave na zabavo. Naslov zgodbe je ironičen, saj se protagonistka v njej sooča z vprašanjem svoje spolne usmerjenosti, moževo afero in vedno večjo oddaljenostjo, ki jo čuti med seboj in svojim otrokom. Plesna predstava nas popelje v običajnost njihovega življenja, v katerem se spopadajo z izzivi in preizkušnjami, pa tudi z radostjo in praznovanjem. V predstavo nas bo uvedlo dramaturško oko Zale Dobovšek.

Izjava

Naše pričakovanje spremljajo nenadni zvoki kontrabasa, cvrčeča kuhalna plošča in luč hladilnika. Občutki negotovosti pa nas minejo v trenutku, ko smo soočeni s prvo sceno, z zgodbo prve nastopajoče, Bojane Robinson. Ta nam s plesom in besedami postopoma razkriva odnos s svojo hčerko. Poleg plesa pa pogovor, ki ga vzpostavi z gledalci, vsakogar navda z domačnostjo, kot da se z nami pogovarja stara znanka in zato nas zamika, da bi se ji pridružili v odkrivanju njene zgodbe. Seznanimo se z žensko, ki ni nujno idealizirana. Njeno doživljanje vsakdanjega življenja je tako naravno, da nas popolnoma prevzame.

Nič drugače ne gledamo plesa druge nastopajoče, Katje Legin. Ta nas, oblečena v zeleno obleko, pospremi, da doživimo njeno doživljanje neglamurozne realnosti. Tudi ona nas popelje na nekakšno plesno potovanje, v katerega vključuje svojo izkušnjo materinstva, ki ga poveže z zgodbami Katherine Mansfield. Ta v svojih delih raziskuje teme seksualnosti, ki se subtilno vpletajo v dogajanje. Kako se povezujejo doživljanja dveh plesalk, razloži Katja Legin:

Izjava

Kljub temu da gre za pripoved zgodb dveh žensk, pa ženskost ni ključna, pojasni Katja Legin:

Izjava

Čeprav so zgodbe, vključene v predstavo, pogosto koščki dolgočasnega vsakdana, pa ravno v njih vzklije pravi čar življenja. Zala Dobovšek poudari, da bi si s soustvarjalkama želele v ospredje predstave postaviti ranljivost, ki se na odru izrazi kot gesta poguma.

Poročala je vajenka Brina.

Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.