Predavanja sveta umetnosti, prostata,...

Kulturna ali glasbena novica
25. 3. 2013 - 14.10

V okviru zavoda za sodobno umetnost SCCA se danes pričenja nova serija javnih predavanj, posvetov in pogovorov z naslovom »Premisleki in premene v kuratorskih, kritiških in umetniških praksah«. Predavanja se bodo dogajala v okviru šole »Svet umetnosti«, ki je ena izmed redkih, če ne edina izobraževalna institucija pri nas o strategijah in taktikah, ki se z različnih zornih kotov koncentrirajo predvsem na sodobno umetnost. Letošnja serija predavanj je zasnovana skupaj z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. Igor Zabel je leta 2008 tragično preminuli umetniški kritik in kurator, eden izmed pionirjev diskurza sodobne umetnosti v našem prostoru.

Današnji uvodni dogodek, ki se prične ob šestih zvečer v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, bo tako posvečen angleški izdaji tekstov Igorja Zabela z naslovom Contemporary Art Theory. Več o sami knjigi nam bo povedala Urša Jurman, programska vodja Društva Igor Zabel:

//////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

//////////////////////////////////////////////////////////////

Predstavitvi knjige Igorja Zabela bo sledila razprava z naslovom »Sodobna umetnost: premisleki, premise in premene«, na kateri bodo sodelovali Zdenka Badovinac, Jurij Krpan, Tadej Pogačar in Igor Španjol. Več o vsebini razprave nam bo povedala Urša Jurman:

//////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

//////////////////////////////////////////////////////////////

V Menzi pri koritu danes ob 21.15 spet razsajajo Mlade rime. Organizatorji dogodek promovirajo kot, citiramo: »Najbolj rock'n'roll pesniški večer ta hip v Republiki Sloveniji in njeni širši regiji.« Na dogodku bodo sodelovali številni mladi pesniki, ki jih poimensko, ravno zaradi njihove številčnosti, ne bomo naštevali, predstavljena pa bo tudi nova številka pesniške revije I.D.I.O.T. Pesništvu bo sledil še punk rock koncert z dvema bendoma iz ZDA.

V Slovenskem mladinskem gledališču je danes potekala novinarska konferenca pred premiero predstave Škrat Kuzma dobi nagrado, ki bo v četrtek uprizorjena v režiji Matjaža Fariča po literarni predlogi Svetlane Makarovič. Za konec pa bi vas želeli še opozoriti na današnji dvojni praznik – danes namreč ni samo materinski dan, kot najbrž že veste, temveč tudi dan, ko se začenja tako imenovani »teden prostate«, v okviru katerega si bo mogoče, v želji po osveščanju o bolezni prostate, v Zdravstvenem domu Ljubljana ogledati največji model prostate v Evropi. Če se tudi vi sprašujete, kaj je namen prostate, poleg tega, da povzroča raznorazne bolj ali manj neprijetne težave, vam vsekakor priporočamo, da si vzamete čas za ogled modela.

Kulturne novice je pripravil Jernej Kaluža

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness