Predstave predstave

Kulturna ali glasbena novica
20. 5. 2015 - 15.15

Predstave, predstave, predstave ... Danes je tak teatralen dan, saj so na sporedu kar tri premiere. SMG, Glej in Gromka imajo namreč premiere. Pa začnimo pri Gromki. Drevi ob dvajsetih se bo tam zgodila predstava v produkciji Gibanja za dostojno delo, družino in socialno družbo, ki bo uprizorilo predstavo Zaigrano delo - gledališče ter izobraževanje kot ključ do dostojnega dela. Zanimala sta nas način in namen odpiranja problematike prekernosti skozi gledališki medij.

Katja Ropret Perne, idejna vodja današnje Gromkine srede zatiranih, nam je povedala, da bo današnja predstava v duhu gledališča zatiranih, se pravi, prekerci bodo na odru uprizorili svoje lastne izkušnje, drugi del pa bo bolj interaktivne narave. Občinstvo, ki je kot se za uživalce metelkovske kulture spodobi tudi samo v razredu prekernih, naj bi bilo povabljeno k diskusiji obravnavanih problemov. Predstava naj bi tako skozi gledališki medij na nek način izostrila resničnost. Igralci, ki igrajo svojo lastno usodo, naj bi tako ustvarili dejanskost, ki jo resničnost zaradi vseprisotnosti tragičnih zgodb prekercev vse prepogosto desenzitivira.

 

V Gleju pa bo drevi premiera drugega dela trilogije performativnih predstav. Po predstavi z naslovom Jure Novak: Zato sem srečen bo drevi na sporedu predstava Katarina po naročilu. O performativni raziskavi smo se pogovarjali z Juretom Novakom, ki je protagonist tudi te predstave:

* Izjava se nahaja v posnetku

Raziskovalni performativni projekt tako govori o gledališču pred gledališčem. Odveč je razpredati o prvenstveno vizualni izkušnji, zato rajši prisluhnimo krajšemu izseku iz promocijskega materiala predstave:

* Izjava se nahaja v posnetku
 

Slovensko mladinsko gledališče pa bo uprizorilo predstavo Balkon francoskega dramatika Jeana Geneta. Predstava se po petiintridesetih letih vrača na odre Slovenskega mladinskega gledališča, tokrat v režiji Diega De Bree. Kot je zapisal dramaturg Tomaž Toporišič, je Genetov Balkon preslikava sodobne družbe, kjer se mešajo iluzije bordela, gledališča in družbe. Vse troje namreč zaznamuje predvsem pretvarjanje. Ko smo že pri iluziji gledališča, bordela in družbe, prisluhnimo izjavi o nekem drugem Balkonu:

* Izjava se nahaja v posnetku

Tako samo informativno, če se danes odločate, kako preživeti večer, vam priporočamo Gromko; prvi dve predstavi sta namreč razprodani, lahko pa si ju ogledate v prihodnjih terminih. Kar pa zadeva premiere, se bojimo le, da bo premiera o prekercih v Gromki bolj skopa s prigrizki.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness