Prekarci vseh dežel, združite se!

Kulturna ali glasbena novica
22. 11. 2021 - 15.10

Jutri od 17. ure dalje se v atriju ZRC SAZU pod zastavo Gibanja za dostojno delo in socialno družbo odvija 9. nacionalna konferenca z naslovom Novodobno suženjstvo: prekarno delo. Za bolj uporne, a še vedno zainteresirane elemente, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, se bo konferenca najverjetneje prenašala v živo še na facebook strani društva. Tudi letos bodo na podlagi izkušenj pri organizaciji prekarcev in prekark naslovili ključna vprašanja in probleme, ki jih poraja razmerje med delom in kapitalom.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo že skoraj 11 let z raziskovalnimi projekti, konferencami, zborniki, organiziranjem in pravno pomočjo poskuša osveščati o fenomenu prekarnosti pri nas. Pogovarjali smo se z Dašo Ložar, članico gibanja in soorganizatorko jutrišnjega dogodka, ki nam je predstavila zgodovino in dejavnosti društva. 

Izjava

Za prekarnost je značilna delovna aktivnost, ki se ne opravlja v okviru delovnega razmerja. Za prekarca lahko torej označimo vsakogar, ki na trgu dela ni popolnoma brezposeln, hkrati pa si kruha ne služi s pogodbo za nedoločen čas, saj se njegova aktivnost zaključi s krajšim delovnim časom od polnega. To so večinoma zaposleni na podlagi podjemnih pogodb, delavci na črno, samozaposleni, pa tudi študentje. Zaradi svojega vmesnega statusa so omenjeni delavci prikrajšani za delovnopravno varstvo in posledično tudi za socialno varnost. Take oblike dela so se začele širiti z uvedbo neoliberalne fleksibilizacije. Letošnja konferenca Novodobno suženjstvo: prekarno delo se namerava, podobno kot lansko leto, dotakniti problema prekarnosti predvsem v luči koronavirusne epidemije. Kako bo konferenca potekala in kako bo tematsko orientirana, opiše Ložar: 

Izjava

Na konferenci bodo torej poleg akademskih raziskovalcev in sindikalistov spregovorili tudi obrazi prekarne krize. Ložar za konec našteje in predstavi letošnje predavatelje.

Izjava

V petek, 26., in soboto, 27. novembra, pa bo Slovensko filozofsko društvo v konferenčni dvorani Knjižnice Otona Župančiča in Trubarjevi hiši literature v soorganizaciji z Inštitutom za filozofske študije ZRS Koper in Makedonskim filozofskim društvom gostilo konferenco z naslovom Jezik in sporazumevanje v letu 2021. Predavatelji iz Slovenije in tujine bodo predstavili prispevke z različnih področij razumevanja jezika in komunikacije. Dotaknili se bodo vprašanja politične komunikacije, odnosa med jezikom, pravom in družbo ter razvoja socialnih omrežij. 

S prekarci je socialistično revolucijo zanetil Matej. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness