Prenosi umetnosti in znanja

Kulturna ali glasbena novica
28. 5. 2015 - 15.03

ŠKUC galerija na Starem ljubljanskem trgu je danes zvečer gostiteljica skupinske razstave, kar ponavadi pomeni, da se bo ob odprtju zbrala precejšnja množica zainteresiranih in kulturno radovednih ter da ne bo miru za refleksijo umetniških del. Zaradi tega takoj povemo, da bo razstava na ogled le do sedmega junija in jo bo treba kmalu po današnjem odprtju ponovno pogledati. Naslov skupinske razstave je Prenosi oziroma Transferences, avtorji pa so še vedno študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Gre za drugo v nizu letnih kuriranih predstavitev študentskih del, katerih tema je zelo široko zajeta in je manj pomembna kot samo dejstvo, da imajo študentje priložnost razstavljati. Prenosi so zastavljeni kot izhodišče procesov ustvarjanja umetnosti iz zelo različnih materialov in na različne načine. Na ogled bodo fotografije Maje Burje, oglasni letaki Tanje Sabol, botanične publikacije Urše Alpinc. Na razstavi se razen teh treh predstavijo še Tomo Stanič, ki ga zanimajo »jezik in podoba v prevajalskem delu«, in Iza Pavlina s projektom »Talk to strangers«. O ŠKUC-ovi razstavi smo se pogovorili z Vladimirjem Vidmarjem, zakaj tako široko zastavljena tema razstave.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Marsikdo se na osnovi prebrane, oziroma po radiu slišane, literarne kritike odloča, ali se splača prebrati neko delo ali pač – ne! Pomen kritike v današnjem času je različen od pomena v preteklosti, in zagotovo se bo še spreminjal. Kritik je ene vrste vmesni člen med avtorjem in založbo z ene ter bralcem z druge strani. Izhodišče kritika mora biti jasno, bralec mu mora zaupati, z njim se bodisi strinjati bodisi ne strinjati, ampak zaupati mora, da je kritik zasledil vse pomembno v prebranem delu in to posredoval karseda bolj smiselno, razločno in argumentirano. Z vsem svojim znanjem in kredibilnostjo naj bi kritik stal za svojo kritiko. Zanima nas, ali morajo biti kritiki tudi ustvarjalci ali je dovolj le poznavanje procesa ustvarjanja? Ali bi se kritiki morali tudi sami potruditi z ustvarjanjem, da bi ta proces zaznali insajderski, ali pa to sploh ni pomembno? Kako je z mladinsko literaturo in kako si lahko nekdo starejši drzne obravnavati dela, ki mu niso namenjena? Danes ob 18. uri v klubu Lilly Novy o mladinski kritiki bo Društvo slovenskih pisateljev spregovorilo z občinstvom in ustvarjalci. Mi smo se o tem pogovorili z avtorico Aksinjo Kermauner, prisluhnite:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaj

In naj še za konec današnjih Kulturnih novic napovemo intervju Radia Študent, ki bo ob 18. uri na priljubljenih 89,3, od koder se bo slišalo, kaj ima Esad Babačić povedati poslušalstvu Radia Študent. Prisluhnite mu.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness