Prihodnost so lezbijke

Kulturna ali glasbena novica
27. 5. 2022 - 15.10

Drage poslušalke, dragi poslušalci, pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah, v katere vstopamo skozi filmski objektiv. Pretekli torek zvečer smo se namreč podali na otvoritev 8. festivala Lezbična četrt v ljubljanski Kinoteki, kjer je bilo predvajanih sedem lezbičnih kratkih filmov. Sledil je kratek pogovor s tremi režiserkami, Petro Hrovatin, Mojco Koželj in Simono Jerala. Pogovor je moderirala kuratorica filmskega programa, Suzana Tratnik, ki opiše proces izbire filmov.

Izjava

Organizatorke so s filmsko otvoritvijo festivala izkoristile tudi priložnost za obeležitev že 35. obletnice lezbičnega gibanja v okviru Lezbične sekcije LL pri Škucu. Večina predvajanih filmov pa praznuje že več kot deset let. Najstarejša sta Homo-risk in Prvovrstni.Drugi, posneta leta 2008 in 2009 pri kolektivu Vstaja lezbosov, ki se je boril proti diskriminaciji lezbijk v javnem prostoru. Problematiko je osvetlil z izmenjujočimi se posnetki aktivističnih akcij in mnenji mimoidočih. Kako pa so se filmskega projekta lotile, razloži ena od avtoric, Petra Hrovatin.

Izjava

Hrovatin opiše tudi, kako se je položaj LGBTQ+ oseb v slovenskem javnem prostoru spremenil od snemanja filma do danes.

Izjava

V spominu nam ostane trenutek iz filma Homo-risk, ko mimoidoča nuna na vprašanje: »Lezbijka?« le pomenljivo odkima, dvorana pa se zaradi nenavadne, a pričakovane geste glasno zaheheta. A odzivi, podobni nuninemu, sploh niso redki; vsaki pozitivni reakciji namreč nemudoma sledi tisti ampak …, ki čez čas postane srh vzbujajoč. Kaj pa o homofobiji slovenske javnosti meni Tratnik?

Izjava

Na otvoritvi festivala se je poleg nekoliko bolj reportažnih kratkih filmov predstavil še Lezbični klub v vsako vas, film Vesne Vravnik o lezbični sceni v Sloveniji. Tratnik predstavi, kako se je ta spreminjala.

Izjava

Ogledali smo si tudi projekcijo kratkega filma Stanovanje št. 4 Simone Jerala z intimnejšo tematiko, življensko zgodbo posameznice, ki se seli v nekdanje stanovanje svoje babice. Otvoritev festivala pa se je zaključila z nekaj humornimi filmi o lezbičnih stereotipih: Not your ordinary sister, Pussy Cruising in Disconnected Maše Zie Lenárdič in Anje Wutej.

Če ste se med poslušanjem spraševale, zakaj se festivala še niste udeležile, ne obupajte, saj je do nedeljskega zaključka letošnje Lezbične četrti načrtovanih še pet dogodkov. Že danes se bo ob 17. uri v Atriju Galerije Škuc odvila Psihodramska delavnica: leztopija lezbičnosti in skupnosti, kasneje zvečer pa vas na Novi pošti čaka Lesbozine release party. Več informacij o dogodkih je mogoče najti na Škucevi spletni strani.

 

Kulturne novice je pripravila Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness