Prikazati splav

Kulturna ali glasbena novica
26. 1. 2021 - 15.10

Splav je pravica, ki je v zadnjih letih s pogostimi prikazi zavzela žanrsko mesto v vizualnih medijih. Na nedavnem seznamu najboljših filmov in serij lanskega leta, ki ga je objavila revija Ekran, se je tako znašlo kar nekaj filmov, ki se ukvarjajo s to tematiko. Gre na primer za filme Nenoseča, Portret mladenke v ognju in Nikoli redko včasih vedno, pa tudi serije, kot so Mrs. America, Bridgerton in Lahko te uničim. Še preden bi se refleksija pravice do splava v javnosti lahko dobro razvila, pa jo že napadajo vztrajni konzervativni nasprotniki.

V omenjenih filmih se zgodi pomemben premik, pravi Petra Meterc, filmska kritičarka, saj se ti ne osredotočajo toliko na odločitev za splav kot na ovire, s katerimi se soočajo ženske, ki so se odločile za splav:

Izjava

Kaj pa naredi prikaz splava v filmu učinkovit in prepričljiv? Na primeru filma Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno opiše Meterc:

Izjava

Splav je življenjsko dejstvo mnogih žensk, vsaka izkušnja opravljanja splava pa je samosvoja in drugačna. Tudi medijski prikaz splava je ne glede na obdobje lahko izrazito drugače zaznamovan. V zgodovinskih dramah je lahko prikazan na raziskan, informiran način, kot v Portretu mladenke v ognju, ali pa kot nekaj hitrega, postranskega. Splav danes v nekaterih medijskih prikazih ni več osrednji zaplet, lahko predstavlja tudi zgolj stranski del zgodbe. Vendar tudi v filmih, v katerih je splav osrednje vodilo zgodbe, pride do različnega prikazovanja. Lahko smo soočeni s težavno potjo do splava, ki jo zaznamuje konzervativna okolica in slab ekonomski položaj, kot to prikaže Nikoli redko včasih vedno, ali pa je njegov prikaz lahkotnejši. V Nenoseča opravljanje splava zavzame osrednje vodilo filma, vendar zanemari nekatere ovire, ki spremljajo pot do splava. V slovenskih medijih pa je splav prisoten le redko, več o tem pove sociologinja in antropologinja Nika Kovač:

Izjava

Filme za prikaz splava uporabljajo tudi neokonzervativne organizacije, ki tej pravici nasprotujejo. Primer nedavnega in bolj bizarnega je Nenačrtovano iz leta 2019, neokonzervativna gibanja pa podobne filme, članke in osebna pričevanja uporabljajo za prepričevanje žensk, ki so se znašle v negotovi situaciji. Več o neokonzervativnih organizacijah pove Kovač:

Izjava

Pravica do splava je kljub temu pri nas dobro zavarovana in dostopna – z zapisom pravice o odločanju o lastnem telesu v ustavo do spremembe lahko pride le stežka, kar pa ne pomeni, da je to nemogoče. Dostopen splav je tisti, ki je dosegljiv v okviru javnega zdravstva, kar je pri nas zaenkrat zagotovljeno. Stranka Nova Slovenija je na prejšnjih parlamentarnih volitvah v svojem programu predstavila predlog, ki bi uvedel plačljiv postopek splava. Glede na nedavno pridobljena sredstva, ki si jih je zagotovil neokonzervativni portal Iskreni.net, lahko pričakujemo, da se bodo pritiski za odvzem pravice do splava stopnjevali. Prikazovati splav in ovire, s katerimi se ženske lahko soočajo, je torej pomembno, kajti tudi ta pravica ni več samoumevna, pogosto pa je prezrta lahkost odločitve in možne ovire na poti do splava.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness