22. 4. 2015 – 15.10

Priprave in predpriprave

Audio file

Guy Debord je z ženo Alice Becker Ho leta 1987 izdal knjigo A game of war, kjer je zasnoval prav posebno namizno igro, ki naj bi po situacionističnih principih ustvarjala situacije in učila taktičnega razmišljanja o prekinitvah spektakelskih kapitalističnih tokov. Debord je igro označil za svoj največji dosežek, londonska aktivistična skupina Class Warfare pa z njegovo in številnimi drugimi igrami igro uporablja kot način strateškega in ludističnega mišljenja o družbi spektakla in nadzora. Govori Fabien Tompsett, eden izmed ustanoviteljev skupine.

* Izjava se nahaja v posnetku

Igra vojne naj bi tako bila politično-umetniška praksa, ki se na eni strani zoperstavlja komodifikaciji igre, na drugi strani pa povzroča pedagoški moment, predvsem skozi razumevanje mrežnih pogojev današnjih form oblastnih razmerij. Več o tem Richard Barbrook, prav tako soustanovitelj Class Warfare, sicer pa debordovsko navdahnjen teoretik.

* Izjava se nahaja v posnetku

Igro vojne boste lahko igrali ob deveti večerni uri, še prej bo Barbrook predaval in predstavljal svojo knjigo in teorijo o Class Wargame, prav tako pa bo projiciran tudi film z istoimenskim naslovom.

 

Dogodek Igre vojne je sicer del konference z naslovom Pripravljeni na spremembo: premišljevanje odnosa med umetniki in skupnostmi, ki se danes in jutri odvija v Stari mestni elektrarni. Konferenca bo s predavanji in okroglimi mizami, pa tudi delavnicami, razmišljala predvsem o modernem pojmu in praksi participacije. Med nastopajočimi lahko omenimo Bojano Kunst, Silvio Botirolli in Richarda Barbrooka. Pripravljeni na spremembo ... hja, bomo videli.

Institucije
Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.