Prožnost

Kulturna ali glasbena novica
19. 5. 2014 - 14.15

 

Vprašanju, ali so klena telesa delavstva edina dimenzija človeškega sebstva, ki ostaja vpeta v kapitalistični stroj, se bodo te dni posvečali na seminarju Semiokapitalizem. Seminar, ki ga organizira Zavod Maska, bo v Muzeju sodobne umetnosti vodil Franco Berardi - Bifo, italijanski marksistični in medijski teoretik. Prisluhnimo, kaj ima povedati o obliki sodobnega kapitalizma:

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Seminar spremljata predavanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani in okrogla miza v Atriju ZRC, ki se bosta odvijala v sredo, 21. maja. Poleg omenjenih dogodkov je v sklopu gostovanja Franca Berardija - Bifa izšla tudi njegova knjiga Duša na delu.
 

Knjiga se sooča z razvojem ali gibanjem marksistične misli v 20. stoletju. V njej avtor preizkuša prožnost osnovnih marksističnih konceptov, pri čemer dospe do misli, da se s prehodom v drugo polovico 20. stoletja, torej s prehodom, ko mesto intelektualca ni več v distanciranem soočanju s totaliteto družbene sfere, pojavi razred Cognitariata [kognitarijata]. O pojavu nevro-totalitarizma in pripadajočem mu mapiranju možganov ponovno prisluhnimo Berardiju – Bifu:

 

*Izajava se nahaj v posnetku.

 

Na drugi strani Ljubljane je prožnost na delu v prostorih MoTA Točke, kjer bodo ob 19. uri na ogled postavili inštalacijo Palice in tuljave. Ta je produkt dvotedenske rezidence, v času katere sta umetnika Peter Flemming in Christine Swintak eksperimentirala s kovinskimi palicami in elektromagneti. Na ta način je nastala struktura kovinskih palic, ki razklepa prožno naravo strukture kot take. O njej smo povprašali Martina Briclja:
 

*Izjava se nahaja v posnetku.
 

Prožne novice je pripravil Domen Ograjenšek.

 

 

Franco Berardi - Bifo

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness