RADIO POVEZAVA Z MRTVIMI

Kulturna ali glasbena novica
10. 3. 2014 - 14.10

Leta 1959 je švedski umetnik in filmar Friedrich Jürgenson med snemanjem ptičjega petja posnel več, kot je nameraval. Na posnetku so se znašli nenavadni glasovi, katerih izvor je z znanstveniki in umetniki raziskoval še nadaljnje desetletje. Njihove raziskave so omogočile temelje, na katerih je umetnik postavil delo »Radio povezava z mrtvimi«.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

V duhu Jürgensona in morda tudi z njim postavljajo tokratne kulturne novice življenje na stran. Spuščajo se v temine neživega, ki so zaznamovale petkovi otvoritvi razstav. V Ljubljani je tako na ogled razstava tandema Luciane Ohire in Sergia Bonilhe, ki nosi naslov »Neznano. Hipoteza o imanenci življenja«. Postavljena je v prostorih MoTA Točke, kjer bo na ogled do 23. marca. Razstavljajoči tandem raziskuje področje transkomunikacije, telepatije in psihotronike. S svojim delom postavlja alternativo gotovosti, ki jo vnašamo v naš vsakdan. To dosega skozi različne mehanizme in skulpture, katerih občutljivost na nevidne sile te vizualizira in uteleša. O razstavi smo se pogovarjali z Nejo Tomšič, ki nam je najprej pojasnila, kako umetnika utelešata ali vizualizirata omenjene sile:

*Izjava se nahaja v posnetku

Prav tako smo povprašali po razlogu za fascinacijo z nevidnim oz. mrtvim:

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Nevidne sile so dobile svoj izraz tudi v Mariboru. V prostorih Multimedijskega centra Kibla se je odprla razstava »Figure brez naslova« fotografa Tadeja Vindiša. Fotografije prikazujejo predmete najlona, voska in žice. Ti so potopljeni v temni monokrom vode, ki jih s svetlobnimi učinki in bledenjem linij požira do meje nerazpoznavnosti. S potopom v temine privajajo predmeti na plan raznovrstne učinke, o katerih smo se pogovarjali s kustusom Žigo Dobnikarjem:

*Izjava se nahaja v posnetku

Poleg tega smo vprašali tudi, ali gre s potopitvijo predmetov za nekakšno simbolno smrt objekta.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Za konec še minutka miru za vse nevidno in pokopano. Novice je pripravil Domen Ograjenšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness