Raziskujemo po kulturi

Kulturna ali glasbena novica
14. 11. 2013 - 13.42

Danes začenjamo na Metelkovi. Ob 18.00 se bo v klubu Gromka odvil pogovor ob izdaji posebne številke Časopisa za kritiko znanosti o Metelkovi. Ena glavnih tem današnjega pogovora bo prevpraševanje Metelkove kot avtonomnega prostora. Več podrobnosti nam je zaupal Andrej Pavlišič, moderator nocojšnjega omizja:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Poglejmo še malo širše. V več evropskih državah, med katere so uvrstili tudi Slovenijo, so izvedli raziskavo o socialnem položaju samozaposlenih v kulturi in predlogih za njegovo izboljšanje s poudarkom na temi preživetvene strategije na področju vizualnih umetnosti. Avstrija, Danska, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Švedska in Slovenija so bile izbrane, ker gre za države, kjer je stopnja samozaposlenosti med kulturnimi ustvarjalci višja kot v drugih dejavnostih. Tudi oblika samozaposlovanja v teh državah trenutno raste. V večini držav ni predvidena posebna oblika za ustvarjalce v kulturi, samostojni umetniki delujejo kot samostojni podjetniki. Nordijske države, ne glede na zaposlitveni status, vključujejo vse prebivalce v enoten javni sistem socialnih zavarovanj. Podobno velja za Hrvaško in Slovenijo, ki poznata ukrep plačevanja socialnih prispevkov iz proračuna za umetnike z izjemnim kulturnim prispevkom. V Avstriji in Nemčiji imajo poseben sklad, ki plačuje delodajalčev delež socialnih prispevkov, v Italiji prispevke nakaže naročnik dela ob plačilu. Celotna raziskava je objavljena na spletni strani ministrstva.

 

***

O raziskavah pa je bilo danes govora tudi v Kinodvoru. V okviru festivala LIFFe in Leta kina so v Cankarjevem domu predstavili raziskovalni projekt Kinodvor, v sodelovanju s Slovensko kinoteko. S projektom so želeli ob dvojnem jubileju zbrati in arhivirati vse razpoložljivo gradivo o dvorani na Kolodvorski ulici, pa tudi o prikazovanju filmov v Ljubljani od prvih javnih predvajanj do danes. Vključili bodo tudi celoten repertoar kinematografa na Kolodvorski ulici od leta 1923 do 2008. Vse podatke so vpisali tudi v spletno podatkovno bazo, v kateri je omogočeno iskanje vseh omenjenih filmov.

 

***

V Umetnostni galeriji Maribor pa bo danes v sklopu razstave Mi, vi, oni: Fragmenti alternativnih praks 80-ih v Mariboru, ob 18.00 predaval Rajko Muršič. Kot je sam zapisal že pred več kot dvajsetimi leti, velika količina zgradb še ni mesto. Maribor zato daje le videz mesta, pravi Muršič. Prav tam, kjer se mesta ne vidi, se goji urbana kultura. Nekoč so ritem mesta narekovale tovarne, nadomestil jih je obup. Čeprav naj bi se v 80. verjelo, da se nič ne dogaja, pa se vendar je, je verjetno tudi danes temu tako. Podrobneje o tem zvečer.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness