Razstava Namesto rož

Kulturna ali glasbena novica
3. 2. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v kulturnih novicah ob rojstnem dnevu Valentina Vodnika. Tudi danes bo kranjski konj »medlel na cesti«, kajti v Maribor, kjer smo si v galeriji GT22 v sklopu projekta Ambasada Svetlane Makarovič ogledali intermedijsko razstavo Namesto rož, zaradi koronskih omejitev ne more.

Iniciator projekta Ambasada Svetlane Makarovič, ki deluje v GT22 že od leta 2016, je kolektiv Huxtrl, ki kreira intermedijske razstave, postavitve in predstave. Projekt Ambasada je del Interdisciplinarnega laboratorija, ki deluje v prostorih GT-ja. Pogovarjali smo se s pravnim zastopnikom Fundacije Sonda, Mihom Horvatom, ki je razložil vlogo fundacije pri realizaciji te postavitve.

Izjava

Aktualna uprizoritev Namesto rož je nastala pod okriljem Ustanovne Fundacije Sonda in Mestne občine Maribor ter pod avtorstvom umetnice Aphre Tesle. Horvat komentira aktualno postavitev.

Izjava

Aphra Tesla, glavna ustvarjalka pričujoče postavitve, je iniciatorka kontinuiranega razvojnega projekta Aphra Tesla Operating System Incorporated. Poznamo jo kot vsestransko intermedijsko umetnico. Leta 2019 je pri založbi Male garažne knjižnice izšla knjiga Tako je govoril Huxtrl. Ukvarja se tudi z glasbenimi uprizoritvami, svoje zvočne manipulacije v obliki glasbenih performansov pa večkrat predstavi v Kulturno-glasbenem brlogu. Trenutno živi in ustvarja v Mariboru. Svoj intermedijski pristop opiše takole.

Izjava

Razstava Namesto rož sledi vizualni podobi, ki jo pri projektu Huxtrl že poznamo. Zaznamujejo jo črno-bele podobe, ki dajejo pridih risanke, poleg tega pa smo priča intenzivnim barvam in zvočnemu ambientu, ki je prav tako tipika Huxtrla. Omenjena intermedijska kreacija je postavitev, ki je umeščena v majhen, a funkcionalen prostor, tega pa tudi dobro izkoristi. Avtorica komentira aktualno postavitev: 

Izjava

Zaradi trenutnih omejitev lahko kreacije v GT22 spremljamo v na novo vzpostavljeni vitrini, ki omogoča brezstični ogled umetniških postavitev ter tako GT22 zagotavlja nadaljnje delovanje. Aphra Tesla opiše, kako sta se intermedija in projekt Huxtrl prilagodila koronačasu.

Izjava

Intermedija je torej organizem, ki še vedno živi in plodovito rojeva, dober primerek tega je postavitev Namesto rož, ki unikatno reflektira okoliščine izvedbe in ob opozarjanju na venenje človeških stikov išče tisto, kar vendarle klije na pogorišču.

 

Namesto rož je kulturne novice zaranžirala vajenka Maja z Urškino asistenco.

 

Avtor slike: Aphra Tesla

Hux A/V

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness