Razstava za vsako ceno

Kulturna ali glasbena novica
9. 6. 2022 - 15.10

Po dveh letih spletnih razstav se tudi študentje Fakultete za arhitekturo ponovno predstavljajo z razstavo v živo. Zaključna razstava, na kateri si pod naslovom Prostor je naš lahko ogledamo rezultate celoletnega dela pri seminarjih, je bila otvorjena že prejšnji četrtek. S študentko četrtega letnika smeri arhitektura smo se pogovarjali, kako študentje razumejo trditev, da je prostor naš, in kako se ta odraža v projektih.

izjava

Prav trajnost je tema, ki jo študentje vse pogosteje postavljajo v srž projektov. Obenem pa ugotavljajo, da je produkcija množice projektov, ki jo zahteva študij, vse prej kot trajnostna.

izjava

To hkrati vpliva tudi na preglednost razstavljenega, kot ugotavlja študijski kolega naše sogovornice.

izjava

Ob vzponu po nadstropjih fakultete, nasičenih z maketami, plakati in drugače materializiranimi idejami, se res zlahka počutimo nekoliko izgubljene. Še najbolj oprijemljivo strukturo gledalcu nudi prav delitev na seminarje, v okviru katerih študentje z mentorjem delajo celo leto, vendar preglednost posameznih razstav niha, saj je zasnova odvisna od mentorja. Študentje izpostavljajo, da enako velja tudi za potek študija.

izjava

Kljub trajnostno in skupnostno naravnanim idealom realnost vdira že v študijski proces. Študentje namreč za sodelovanje pri posameznem seminarju tako rekoč tekmujejo, saj so mesta omejena, celo leto dela pod neustreznim mentorjem pa lahko ovira posameznikov napredek. Tekmovalnost pa je letos še potencirana z novostjo v sklopu zaključne razstave - podelitvijo nagrade Zlata jagoda

izjava

Nagrado za najboljšo razstavno skupino je podelila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Matevž Čelik, Miha Artnak in Dean Lah. Letos jo je prejela postavitev seminarja Jurija Sadarja z naslovom SLOVENSKE SANJE: Grdota in udobje enostanovanjske hiše, v kateri so študentje razmišljali o estetski problematiki samogradenj. V očeh naše sogovornice pa prejemniki nagrade razkrivajo še en vidik študija, ki deloma pogojuje uspešnost. 

izjava

Stroški študija pa tudi brez dodatnega tekmovalnega pritiska niso zanemarljivi. 

izjava

Namesto tekmovanja študentje pozdravljajo odprt diskurz, kakršnega omogočajo javne kritike študentskih projektov, ki so del spremljevalnega programa razstave in še trajajo. Kritike projektov sicer potekajo večkrat letno, pri letošnji zaključni razstavi pa prvič sodelujejo tudi zunanji strokovnjaki. Študentje posameznega seminarja ob svojih izdelkih zagovarjajo rešitve zastavljenega problema in miselni proces za njimi, na rezultate pa se kritično odzivajo tako kolegi kot mentorji. Študentje sicer pretežno dobivajo pohvale, vendar pa cenijo vsakršno konstruktivno kritiko.

izjava

Razstava bo v prostorih Fakultete za arhitekturo na ogled še do 23. junija.

Pisala je Neža U.

 

Naslovna fotografija: Fakulteta za arhitekturo

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.