rock'n'roll poezija

Kulturna ali glasbena novica
7. 9. 2015 - 15.10

Začnimo z objavo razpisa ženskega odbora društva PEN za nagrade za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže, Mira 2015. Gre za nagrado, ki želi prispevati k boljši prepoznavnosti slovenskih ustvarjalk tako v javnosti kot znotraj stroke. Stroka torej sama sebi postavlja ogledalo že tretje leto, tokrat se lahko prijavite do 15. oktobra. Kot ženska ustvarjalka imate očitno pri drugih unisex literarnih nagradah manj možnosti. V preteklih letih sta jo dobili Jolka Milič in Maja Haderlap.

 

***

Kot uverturo v Festival slovenskega filma, ki se bo prihodnji torek pričel v Portorožu, lahko že ta teden pogledate nekaj filmskih trakov iz nabora domačih zakladnic. V Parku Tabor se bo do nedelje odvrtelo sedem slovenskih filmov, od dokumentarcev, kot sta Karpopotnik in lanskoletni dobitnik nagrade vesna - Boj za, do igranih filmov, kot je na primer Pot v raj. Vsak dan se bodo projekcije v parku začele ob 20. uri. Lastni stoli in odeje so dobrodošli, danes pa se bo program začel z dokumentarcem o ženskah v slovenskem filmu, Kaj pa Mojca? Gre za filmski poklon in raziskavo o tem, kakšne so bile ženske vloge v filmu do danes. Posebne nagrade pa jim vendarle ne bodo podelili:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

***

Ob filmu pa se bodo srečevali prav tako ob 20-ih tudi v Trubarjevi hiši literature, kjer so tokrat v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana ogranizirali projiciranje filma This Ain't California. Film je dokumentarne narave in govori o prodoru skejterske kulture in njene vzpostavitve v Vzhodni Nemčiji. Tako kot danes, so že takrat po ulicah odmevale besede, kot so: »Nemške demokratične republike si nismo tako zamislili – ulice niso namenjene igri,« kar lahko ob namrščenem pogledu nekega vzhodnonemškega funkcionarja slišimo v dokumentarcu, v resničnem življenju pa od marsikatere stare gospe tudi dandanes. Rock glasba 80-ih, vroče hlačke in posnemanje ameriške kulture so nasprotovale tedanjim regulativam za zidom. Dokumentarec se bo predvajal z angleškimi podnapisi, v dokumentarcu pa so nekateri kadri skejtanja posneti celo s super osemko.

 

***

V Trubarjevi hiši literature pa bodo že ob pol petih začeli z literarno delavnico rock'n'roll poezija z Dejanom Kobanom v sklopu meseca Rasti. Na kakšen način bo delavnica potekala, nam je povedal sam izvajalec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.