SAMIZDATA - špijonizem današnje dobe

Kulturna ali glasbena novica
20. 1. 2016 - 15.19

Kaj ima že pozabljeni sovjetski termin samizdat skupnega z današnjimi whistelbloverji oziroma žvižgači? Način prenašanja prepovedanih informacij, ki so se ga posluževali sovjetski disidenti, se je v informacijski dobi razvil v samizdato. Kar so poprej prenašali z ilegalnimi, samoizdajateljskimi časopisi, sedaj prenašamo na ključkih. Razstava Jacoba Appelbauma SAMIZDATA: Dokaz o zaroti se od danes pa do 19. februarja nahaja v Aksiominem projektnem placu. O vsebini razstave govori njena kuratorka Tatiana Bazzichelli:
 

IZJAVA

 

Ko ti danes nekdo reče, da tvoji internetni komunikaciji prisluškujejo, lahko samo zamahneš z roko, rekoč, ja itak. To, da stric Google pozna vse pohujšljive stvari, ki jih naivno vpisuješ v iskalnik, je že privzeto. Če si strasten igralec Warcrafta, te Yahoo pozna dovolj dobro, da ti ne predlaga nakupa kondomov. Ampak, glej, glej. Dogaja se tudi obratno. Ko je NSA razpredla lovke, so se ji kleni posamezniki odločili vrniti z isto mero. Tako kot se je kitajski umetnik Ai Weiwei uprl kitajskim cenzorjem, so žvižgači Chelsea Manning, Edward Snowden, Wikileaks in drugi pokazali goloto naših voajerističnih zahodnih oblasti.

 

Ne samo to, razkrite skrivnosti so pokazale mnoštvo dotedaj skrbno prikritih vojnih zločinov, neetičnosti in korupcije. Ljudje, ki jih nekateri obravnavajo kot izdajalce, drugi kot heroje, so vzeti kot mesta, kjer je opredmetena želja po transparentnosti, po drugi strani pa nastopajo v vlogi vsakdanjega subjekta v normalnem življenju. Ker se nanje odtisuje njihovo delo, ki določa njihovo življensko pot, so prikazani skozi luč špijonske fotografije. O podrobnostih zamislitve vloge žvižgačev v razstavi ponovno Bazzichelli:

 

IZJAVA

 

Bazzichelli je spregovorila tudi o tem, kako spremeniti tokove v današnjem svetu vseprisotnih digitalnih informacij.

 

IZJAVA


 

Danes ob 20.30 pa nas v Spodnjo dvorano Slovenskega mladinskega gledališča vabi program Mladinski diskurz na KRITIŠKO IMPRO REDAKCIJO. Kritiki in dramaturgi bodo modrovali o vlogi umetnostne kritike v okviru propadanja prisotnosti kvalitetnih in kritičnih kulturnih vsebin na medijskem področju. O opuščanju rigorozne kulturne kritike v sodobni scenski umetnosti na račun cenenosti govori moderator razprave Rok Vevar:

 

IZJAVA

 

Problemi opuščanja kriterijev kritike kulturnih vsebin, ki ločijo kakšno kritiko iz Jane in dejansko teoretsko podkovan ter domišljen izdelek, izhajajo iz samih temeljev današnje medijske industrije.
 

IZJAVA

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.