Scatter Radar...

Kulturna ali glasbena novica
18. 8. 2020 - 15.10

Poslušali smo posnetek performansa, ki se je v sklopu avdiovizualnih dogodkov FriFormAV včeraj odvil v prostorih Cirkulacije2 v podhodu Ajdovščina. Performans z naslovom Scatter Radar je navdahnjen s strani radarskega observatorija v Jicamarci in združuje arhivske posnetke observatorija z improviziranim zvočenjem prek programske opreme in midi kontrolerjev. Multimedijski umetnik Sašo Puckovski je s performansom začel leta 2016 in z njim nastopil po več evropskih mestih, vsaka iteracija pa je zaradi improvizacijske narave drugačna od prejšnje in vezana na specifični prostor, v katerem nastopa. Medtem ko je nastop v Ljubljani umetnikov prvi v slovenskem prostoru, hkrati označuje tudi zadnjo ponovitev dotičnega performansa. V Skopju rojeni in v Ljubljani živeči umetnik pove več o ideji za performansom.

Izjava

Umetnik poskuša pri poslušalcih vzbuditi nelagodje z improviziranim zvočenjem prek različnih digitalnih generatorjev zvoka. Ti so včasih pritajeni in subtilni, včasih glasni in udarni, hkrati pa predstavljajo motor, ki poganja spremembe v projekciji na steni prostora. Več o tem Puckovski.

Izjava

Posebnost včerajšnjega nastopa predstavlja tudi uporaba zvočnih posnetkov, izdanih pod naslovom The Conet Project, posnetkov radijskih signalov, prek katerih naj bi obveščevalne službe komunicirale z vohuni. Ti posnetki umetniku služijo kot podlaga, na katero dodaja lastne improvizirane vložke. Obrazloži Puckovski.

Izjava

In kot je značilno za abstraktno umetnost, je tudi včerajšnji performans pri obiskovalcih sprožil predstave, ki jih verjetno tudi sam umetnik pri njih ne bi pričakoval. Poslušajmo, kaj se je po glavi pletlo obiskovalki dogodka.

Izjava

 

Komunikaciji z vesoljci je prisluškoval vajenec David. 

 

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness