Sintrop in simpozij Umetnost umetne inteligence

Kulturna ali glasbena novica
7. 11. 2018 - 15.10

 

Spoštovano poslušalstvo, pozdravljeni v Kulturnih novicah. Ob 20. uri se v Osmo/zi otvarja potopitvena avdiovizualna postavitev mladega umetnika Dana Adlešiča, naslovljena Sintrop. Obravnava naravnih tendenc prehajanja kaosa v red je nastala v produkciji Ljudmile, kurira pa jo Lenka Đorojević.

 

Delo Sintrop raziskuje medsebojno razmerje hiperobjektov, torej objektov, ki so v tem primeru geološki hiperobjekti oziroma kamnine, ki jih človek upravlja preko industrijskih hiperobjektov, v tem primeru - laserja. Predmet razstave, njegov razvoj in izvor navdiha nam na kratko predstavi Dan Adlešič:

 

Izjava

 

Sintrop je torej navdihnila sintropija, pojav, ki ga Andrej Detela raziskuje na več ravneh, tako fizikalni, filozofski kot tudi politični, socialni ter duhovni. Proces, nasproten entropiji, je samoorganizacija kompleksnih fizikalnih sistemov, ki deluje na kvantnem nivoju. Predstavlja nove možnosti teoretičnega raziskovanja samoorganizacije entitet brez velikih izgub, kot bi to, če postavko površno transponiramo na človeštvo, morda predvidevale vojne ali pretirano izkoriščanje neobnovljivih surovin.

 

Ob 18. uri Cirkulacija na kvadrat napoveduje simpozij Umetnost umetne inteligence. Simpozij se bo zgodil v kreativnem centru Poligon na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in filozofije. Na simpoziju bodo s svojimi ekspozeji nastopili Boštjan Čadež, Dominik Mahnič, Borut Savski, Stefan Doepner ter doktorja Damjan Bojadžijev in Simon Dobrišek. Z raziskovanji inteligence zunaj človeka naslavljajo koncepte avtonomije, interaktivnosti, generativnosti, naključja in vprašanja živosti. Več o simpoziju in tendencah nastopajočih nam pove Borut Savski:

 

Izjava

 

Raziskovanja nakazujejo dekonstrukcijo človeka kot osnovnega gradnika družbe, posebej glede na to, da je humanizem vztrajno eliminiran, človek pa je vedno bolj številka v neznanem polju. Mar med znanstveniki in umetniki obstaja konsenz o tem, kaj je umetna inteligenca?

 

Izjava

 

Na tem mestu prihaja do diskrepance med željo znanstvenikov in željo umetnikov - na eni strani so rezultati in na drugi nekaj nedefiniranega in neuporabnega.

 

Izjava

 

Na vprašanje, od kod prihajam in kam grem, v Cirkulaciji nudijo odgovor - v reciklažo. O recikliranem posamezniku intelektualcu nam pove Savski:

 

Izjava

 

Če se človeško telo posthumno že popolnoma reciklira, bo še vedno toliko in toliko predmetov, ki smo jih uporabili med živostjo, ostalo za nami, torej gram zlata na dva tisoč gramov vezja ter nek ogljični odtis. Da ne govorimo o duši, polni žvepla od vina in svinca od bencina.

 

Za vas se s Kulturnih novic izjavlja Škerla.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness