Slovenski Temelji na ZagrebDox

Kulturna ali glasbena novica
26. 2. 2019 - 15.10

Letošnji Mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox se v hrvaški prestolnici odvija že od nedelje, trajal pa bo do 3. marca. Na festival so povabili tudi mladega pisca in režiserja kratkometražnih filmov Petra Cerovška, ki se bo predstavil s filmom Temelji. Zanimalo nas je, kaj lahko določena nagrada pomeni za film. Pojasni Cerovšek:

izjava

Kratkometražni film Temelji črpa iz avtobiografskih elementov, kjer se avtor pojavi tako v režijski kot scenaristični vlogi. Zanimalo nas je, kako je k temu pristopil Cerovšek.

izjava

Cerovšek je k scenarističnemu sodelovanju povabil tudi Matevža Jermana. Zakaj in kaj to pomeni za sam scenarij, znova Cerovšek:

izjava

V iskrenost dokumentarnih filmov lahko tudi podvomimo, naj gre za podajanje prizorov, ki naj bi predstavljali nek določen vpogled v prostor in čas, ali kaj drugega. Kje se meja med igranim in dokumentiranim konča, znova Cerovšek:

izjava

 

“Če ženska plača večerjo, je to tako, kot če bi sam naokrog poplesaval z baletnimi copati,” je izjavil veliki slovenski poet Jan Plestenjak ter si s tem prislužil neslavno nominacijo. Danes se je namreč odprlo spletno glasovanje za seksistično izjavo leta, ki jo skupaj z zainteresirano javnostjo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si. Omenjeni nečastni naziv lahko doleti vse, ki, citiramo, “javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete,” konec citata. Za letošnjo bodečo nežo je nominiranih več kot 23 izjav, kar pa naj bi bil le vzorec seksizma, ki ga širijo javno prepoznavne osebe. Za najbolj diskriminatorno izjavo lahko od danes pa do 4. marca glasujete na bodeca-neza.spol.si/glasovanje.

Kulturne novice je pripravila vajenka Petra.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.