Smrt kot izbira

Kulturna ali glasbena novica
15. 1. 2020 - 15.10

Odbor Prešernovega sklada je naznanil, da letošnjo Prešernovo nagrado za življensko delo prejmeta fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Analogna črno-bela fotografija, na kateri prevladujejo motivi vsakodnevnega življenja prebivalcev Haloz je Stojana Kerblerja zasidrala kot eno osrednjih osebnosti slovenske fotografije. Stojanu Kerblerju je bila ob razstavi v Moderni galeriji konec leta 2018 posvečena tudi oddaja Objekt meseca na Radio Študent. Ustvarjalni opus Milka Šparembleka obsega več kot 150 različnih dramskih in opernih predstav. S svojim delom je prispeval k spremembi v mišljenju o plesni umetnosti, pri svojih 91 letih pa še vedno ostaja dejaven na področju svoje obrti. Nagrade Prešernovega sklada bodo prejeli igralka Nina Ivanišin, skladatelj Luka Juhar, komstumograf Alan Hranitelj, grafični oblikovalec Nejc Prah, prevajalka Suzana Koncut in režiser Rok Biček.

Retrospektiva fotografij Stojana Kerblerja v Moderni galeriji
 / 23. 12. 2018

Danes pa se obeta tudi ponovna prevetritev večnega problema evtanazije, ki že več kot 2000 let čaka na svoj epilog, ob čemer se postavlja vprašanje, zakaj je torej vprašanje evtanazije še danes tabu tema. Ali bi v tem primeru s svojo avtonomnostjo pretresli temelje zdravstvenega in socialnega sistema? O tem bo danes tekla debata na Filozofski fakulteti s profesorjema filozofije Borutom Ošlajem in Igorjem Pribacom. V predavalnici številka 18 se bosta v organizaciji Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani in podpori Slovenskega filozofskega društva soočila dva različna pogleda.  Kakšni so razlogi za ponovno aktualizacijo problema evtanazije? O tem organizatorka dogodka Tinkara Tihelj.

Izjava

Današnji dogodek ne bo dvoboj, temveč dialoško soočenje mnenj. O svojih pričakovanjih spet Tinkara Tihelj.

Izjava

Tinkara Tihelj izpostavlja, da vprašanje evtanazije ni samo predmet medicinskih razprav, saj vprašanje postane aktualno šele takrat, ko medicina odpove.

Izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Urban Leskovar.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness