Sonični varuhi

Kulturna ali glasbena novica
25. 9. 2019 - 15.10

V zaključku včerajšnjih Kulturnih novic smo opomnili na začetek že 11. festivala Sonica, ki se je otvoril včeraj s skupinsko razstavo Antifonično dejanje in projekcijo kratkega filma Velika tišina ter koncertom Umdhlebi. Danes se k festivalu, ki preigrava izzive novih tehnologij in današnjega sveta z zvokom, ponovno vračamo. Letošnji festival nosi naslov Varuhi, ki izvira iz dokumentarnega filma Coda, ki bo na sporedu danes ob 19:00 v kinodvorani Slovenske Kinoteke. Film govori o ustvarjalnem procesu japonskega skladatelja, pianista, igralca in aktivista Ryuichija Sakamote. Več o naslovu letošnjega festivala nam je povedala Neja Tomšič.

Izjava

Še pred tem se lahko v sklopu festivala udeležite okrogle mize in pogovora v okviru serije PSSSST!, ki bosta potekala v Slovenskem glasbenem informativnem centru. Na današnjem prvem pogovoru, ki se ima zgoditi ob 16:00, se bo z domačim kolektivom Kikimore pogovarjala sodelavka revije The Wire Emily Bick. Ob 17:00 pa sledi okrogla miza z naslovom Tehnologija/glasba, na kateri bodo sodelovali Peter Kirn, Alessandro Ludovico in Robert Bobnič. Pogovore je zasnoval in jih bo moderiral Andrej Tomažin. Kakšna je zasnova okroglih miz in katera aspekta tehnologije in glasbe bo natančneje obravnavala?

Izjava

Pogovori in okrogle mize se bodo nadaljevali tudi v četrtek, prav tako s pričetkom ob 16:00. Z Ivanom Pavlovom - CoHom se bo pogovarjal Luka Zagoričnik, sledila pa bo okrogla miza Zvok/kapital, ki bo gostila Simino Oprescu, Primoža Kraševca, Urško Preis in Tima Shawa. O jutrišnji okrogli mizi ponovno Tomažin.

Izjava

Že omenjeni projekciji dokumentarnega filma Coda bosta v Slovenski Kinoteki sledila dva avdio-vizualna koncerta. Prvega z naslovom Raputr bosta ob 21:30 predstavila Lifecutter in vizualni umetnik Iztok Klančar. Lifecutter je tehnoidni projekt, za katerim stoji Domen Učakar. Njegova elektronska pustolovščina je ustvarjena z različnimi kitarski efekti in sintetizatorji zvoka, se naslanja na nois ter črpa iz različnih odvodov elektronske glasbe.

Sledil mu bo avdio-vizualni koncert švedskega skladatelja, zvočnega umetnika in grafičnega oblikovalca Tomasa Nordmarka Eternal Worlds. Umetnik, ki deluje v Londonu, je letos izdal istoimenski glasbeni prvenec, ki je požel številne pozitivne komentarje. Kompozicije Tomasa Nordmarka oblikujeta natančnost in harmonično bogata zvočna krajina, ki se upira žarnskosti. V svojem delu združuje minimalistično formo ameriških glasbenikov 20. stoletja in melodične teksture starodavnih skandinavskih svetih himn. Kaj pravzaprav pomeni avdio-vizualni koncert smo povprašali Nejo Tomšič.

Izjava

Ostajamo pri zvoku in zvočnosti, a se selimo na drugi konec Ljubljane, natančneje v Španske borce, kjer bosta danes ob 21:00 v glasbeno-gibalnem koncertu moči združila glasbenik Tomaž Grom in igralka Anja Novak. Prvič v duetu in prvič v kompozicijah za glas, kontrabas, posnetke, elektroniko in telo.

Kulturne novice je zvočila Kaja

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.