Spajkanje umetnosti in tehnologije

Kulturna ali glasbena novica
12. 5. 2017 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah vam, tako kot vsak delovni dan v tednu, ponujamo vpogled v dogajanje kulturne scene. Vendar naj današnje Kulturne novice predstavljajo nasvet za kakšno dobro uverturo v večer, ki ga boste v nadaljevanju itak preživeli na 48. rojstnodnevni zabavi Radia Študent na Metelkovi. Prav tako pa si lahko na najrazličnejše načine kulturno popestrite tudi prihajajoči vikend. S filmom ali s spajkanjem tehnologije in umetnosti.

Danes se začenja že 8. edicija ljubljanskega Mednarodnega festivala kratkih filmov, ki bo potekala vse tja do nedelje. Festival se bo odvil na dveh lokacijah v Ljubljani, in sicer v Rogu v prostorih Second Home in v prostorih Trubarjeve hiše literature. Festival bo v treh dneh ponudil izbor novih kratkih filmov iz več kot 20 držav; videti bo mogoče animirane, igrane, dokumentarne in eksperimentalne filme. Festival je zaradi svoje nekomercialne narave popolnoma brezplačen.

V soboto, 13. maja, pa se lahko pomudite na prvem ljubljanskem Mini Maker Fairu, ki bo potekal v kreativnih centrih Tobačne in bo gostil več kot 50 razstavljalcev s področij znanosti in tehnologije, umetnosti, rokodelstva ter podjetništva. Širši javnosti se bodo na enem mestu predstavili ustvarjalci iz večine slovenskih Maker Labov, tehnoloških, raziskovalnih in znanstvenih centrov, posamezniki z lastnimi izumi ter številni izumitelji iz sosednjih držav. Kakšna je konceptulana zasnova faira in kje so njegovi začetki, smo vprašali eno izmed glavnih organizatork Barbi Seme.

Izjava

V sklopu delavnic in izobraževanj se bodo tako vključile že dobro zasidrane organizacije, kot so Zavod 404, Poligon, Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, Ljudmila, Zavod za tehnično kulturno Slovenije, MMC Kibla, Cirkulacija 2, Zavod Kersnikova, RogLab, Zavod Gulag, Zavod Cona, Galerija Kapelica, Zavod za domače raziskave in drugi. Sejem bo poleg predstavitve delovanja uspešnih inovativnih rešitev gospodarskih družb, razvojnih laboratorijev, nevladnih organizacij, javnih zavodov in vseh ostalih, ki aktivno soustvarjajo sodobne mehanizme družbe, ponudil tudi vrsto izobraževanj, delavnic in predavanj s področja sodobne tehnike in tehnologije, postmoderne umetnosti, podjetništva in razvojnih procesov, ki pa so v praksi širši publiki dostopno omejena. Kako pa se zametek tehnologije in umetnosti kritično odziva na družbo samo?

Izjava

Poleg vseh že naštetih stvari se bo na Mini Maker Fairu v sklopu Intermedijskega modula v produkciji Društva Ljudmila, laboratorija za znanost in umetnost, odvilo mednarodno zborovanje DIY sintičev.Zborovanje bo zajemalo konferenco, predavanja, delavnice in intermedijski dogodek z zvočnimi nastopi domačih in tujih mednarodnih ustvarjalcev. Z vsebinsko demistifikacijsko zasnovo o sodobni tehnologiji in s skupinskim ustvarjalnim prijemom tako popularizira področje DIY ustvarjanja, spodbuja aktivno udeležbo ter omogoča mednarodna sodelovanja in prepoznavnost domačih umetnikov.

Kulturne novice je spajkala Kaja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.