»Spodbujanje filma«

Kulturna ali glasbena novica
22. 4. 2020 - 15.15

Pozdravljeni. Danes je slovenske filmske delavce razveselila in zmedla dobra novica v domačem filmskem prostoru. Na včerajšnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je namreč v načrt razvojnih programov 2020–2023 uvrstila projekt Spodbujanje filmske in avdiovizualne dejavnosti - SFC 2020–2021, ki znaša 3,1 milijona evrov. Ta krovni projekt naj bi vseboval več manjših, ki jih bo med letoma 2020 in 2021 sofinanciral Slovenski filmski center, krajše SFC. Besedilo je zmedo povzročilo predvsem z informacijo, da gre pri sofinanciranju za že izbrane projekte.

O naravi vladinega finančnega “spodbujanja filma” smo govorili z direktorico Slovenskega filmskega centra Natašo Bučar.

Izjava

Bučar nadaljuje tudi o pogodbi, ki jo je filmski center sklenil z ministrstvom za kulturo, in o neizplačanih sredstvih za filmske transferje, s katerimi se letos soočajo:

Izjava

Bučar poudari, da sredstva kljub včerajšnji seji niso nova, pač pa se nanašajo na starejše projekte:

Izjava

Vprašali smo tudi, kako bo filmski center izvajal prihodnje razpise. Bučar nam je pojasnila, kakšna priporočila je v času pandemije od ministrstva za kulturo dobil Slovenski filmski center.

Izjava

Kako bo finance center filmskim ustvarjalcem razdeljeval letos, še ni jasno, saj od ministrstva niso prejeli nobenih izhodišč. Bučar spregovori o finančnem obsegu pogodbe med centrom in ministrstvom za kulturo:

Izjava

Za konec Bučar opozori na ogroženost filmskega področja: 

Izjava

Obrnili smo se tudi na ministrstvo, ki nam je odgovor na vprašanje o finančnem načrtu za prihodnje razpise poslalo po elektronski pošti. Citiramo:

“Minister in državna sekretarka imata ves dan sestanke in ne utegneta dajati ustnih izjav novinarjem, zato vam podajamo pisni odgovor, ki odraža mnenje ministra. Vlada RS je sprejela sklep o vključitvi skupnega projekta Spodbujanje filmske in avdiovizualne ustvarjalnosti SFC – 2020-2021 v Načrt razvojnih programov za obdobje 2020 – 2021. Ta na predlog Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije obsega več projektov, katerih namen je spodbujanje ustvarjalnosti na filmskem in avdiovizualnem področju v Republiki Sloveniji, ustvarjanje ustreznih pogojev za filmsko, avdiovizualno in kinematografsko dejavnost, razvoj in izobraževanje v zvezi s filmsko in avdiovizualno dejavnostjo v Republiki Sloveniji ter izvajanje drugih dejavnosti, določenih z nacionalnim programom za kulturo in z zakonom. Projekt vključuje že izbrane projekte s strani agencije in projekte, ki so v teku, na podlagi sklepa pa se bo nadaljevalo financiranje že prevzetih obveznosti. Postopek je bil voden v skladu z javnofinančnimi predpisi, izplačila pa bodo izvajala na podlagi pogodbe o financiranju dela agencije, sklenjeni med Ministrstvom za kulturo in javno agencijo dne 2.3.2020. O višini sredstev za prihodnja leta bo možno govoriti komaj ob pripravi proračunskega rebalansa.” Konec citata.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness