Stanje kinematografov na Slovenskem

Kulturna ali glasbena novica
5. 3. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih kulturnih novicah. Po večmesečnem zaprtju kinematografov se je marsikdo sprijaznil s krutostjo obsodbe na gledanje filmov prek televizijskih in računalniških ekranov. Kaj se je v tem času dogajalo s kinematografi, združenimi v Art kino mrežo, in kakšno prihodnost si lahko kinohodci obetamo, je tema današnjih kulturnih novic.

Za mnoge manjše, nekomercialne kinematografe je leto 2020 predstavljajo nenaden šok po uspešnem letu 2019. Za primerjavo dejavnosti pred korono in po njej smo prosili vodjo Mestnega kina Ptuj Nino Milošič.

Izjava

Glede na skoraj 70-procentni upad obiskov kina v obdobju stodevetinpetdesetdnevnega zaprtja nas je zanimalo, ali je bil Mestni kino Ptuj deležen finančne podpore s strani vlade. Komentira Milošič.

Izjava

Kljub daljšem obdobju, v katerem so bili kini zaprti, se je v preteklih mesecih dogajalo relativno veliko. Dejavnosti kinov Art kino mreže v preteklih mesecih komentira predsednik Art kino mreže in vodja mestnega kina Domžale Jure Matičič.

Izjava

Matičič še dodaja, da so kini varen prostor in ne predstavljajo večje grožnje za širjenje okužb.

Izjava

Tudi v primeru, da kinematografi ostanejo zaprti še dalj časa, pa gledalci ne bodo ostali prikrajšani za nove kvalitetne filme domače in tuje produkcije. Art kino mreža namreč z naslednjim tednom odpira spletno platformo, na kateri bodo na voljo filmi, ki bi se sicer predvajali v kinematografih. Platformo podrobneje opiše Matičič.

Izjava

Ogledi filmov bodo plačljivi, poleg gledanja filmov pa bo platforma ponujala tudi druge vsebine, na primer pogovore z ustvarjalci. Podrobneje predstavi Matičič.

Izjava

Čeprav so platformo zasnovali zaradi krize, ni namenjena zgolj težkim časom, temveč bo obratovala tudi po odprtju kinov. Kljub temu oba sogovornika poudarjata nenadomestljivost izkušnje gledanja filma v kinu. Zaključi Milošič.

Izjava

Za konec pa poglejmo še v svet intermedijskih umetnosti. Zavod Kersnikova vabi k usposabljanju iz intermedijskega ustvarjanja za bodoče mentorje in mentorice delavnic, raziskovalce in raziskovalke ter ustvarjalce in ustvarjalke. Na usposabljanje so vabljene osebe s področja naravoslovja in tehnike, umetnosti in pedagogike. Prvo srečanje bo potekalo naslednji teden v sredo ob 17.00 uri v prostorih Zavod Kersnikova na Likozarjevi 1. Prijave zainteresiranih zbirajo prek obrazca na svoji spletni strani.

 

Kulturne novice je pripravil Jernej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.