Staro, starejše, muzej

Kulturna ali glasbena novica
15. 10. 2012 - 14.10

Pravkar smo slišali besede, s katerimi so nas že 191. leto pospremili po Narodnem muzeju Slovenije, ki je prav včeraj obeleževal to obletnico. Gre za najstarejši muzej pri nas, saj so že leta 1821 Kranjski deželni stanovi sprejeli odločitev o ustanovitvi deželnega muzeja, ki so ga poimenovali Kranjski stanovski muzej. Skrb zanj je prevzela Kranjska kmetijska družba. Prve prostore je muzej dobil v Pogačnikovi hiši v Salendrovi ulici. Ob 600. obletnici priključitve Kranjske Avstriji leta 1883 so postavili temeljni kamen za današnjo muzejsko stavbo. O delitvi muzeja na več sorodnih muzejev leta 1923 nam je več povedala direktorica Narodnega muzeja, Barbara Ravnik:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V skladu s sodobnimi zaposlitvenimi trendi nas je zanimalo tudi, kako je z zaposlovanjem študentov v muzejih, po tem, ko jim poteče študentski status. Ponovno Ravnikova:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

***

 

Preusmerimo se za trenutek v vode sedanjega zgodovinskega časa. V sfere dveh brezdomcev na štirih nogah, ki še bolj direktno kritizirata počasno propadanje socialne države kot bi kateri dvonožec. Torej: dva psa, vratarnica Biotehniške fakultete in množica nelastnikov, ki se odločijo skrbeti zanju in se med seboj ne poznajo. Govorimo o letos posnetem dokumentarcu Marije Mojce Pungerčar, ki ga bomo lahko premierno videli danes ob 18ih v Slovenski kinoteki, če si le pri blagajni priskrbite brezplačno vstopnico. Od 16. oktobra do 16. novembra pa se bodo projekcije prestavile v Muzej sodobne umetnosti Metelkova, kjer bodo predvajane z angleškimi podnapisi. Film traja 45 minut, glasbo zanj pa je pripravil Borut Savski.

***

 

Poglejmo še malo preko Trojan. V Ptuju se je danes v sklopu Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 pričela 3. izdaja projekta Literatura na cesti. Danes ob enajsti uri je že potekalo gostovanje pisatelja Ferija Lainščka. Gre za del spremljevalnega programa gledališkega festivala Borštnikovo srečanje, ki se začne jutri in bo trajal do 26. oktobra.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.