23. 3. 2020 – 15.10

Stiske samozaposlenih ne jenjajo

Audio file

Vse od izbruha epidemije je bilo na vlado poslanih več pozivov, ki so opozarjali na stanje samozaposlenih v kulturi in njihovo negotovo prihodnost. Medtem ko vlada z ukrepi pomaga gospodarstvu in podjetjem, tega ne bi mogli trditi za kulturnike. V času, ko so vse javne kulturne ustanove zaprle svoja vrata, so se prenekateri znašli brez svojega glavnega vira zaslužka. 

Samozaposleni v kulturi, ki že a priori predstavljajo eno izmed najranljivejših skupin, so tako ostali prepuščeni sami sebi. Brez rednega prihodka je ogrožena tudi njihova eksistenca, saj si v bližnji prihodnosti ne bodo mogli privoščiti najbolj osnovnih dobrin. Na Radiu Študent smo že poročali o iniciativi “Tudi mi smo samozaposleni”, ki je na vlado naslovila pismo z zahtevo, da se v izrednih okoliščinah samozaposlene obravnava enako kot delavce v javnem sektorju in zasebnih podjetjih. 

Pobudi se je pridružilo še Društvo avdiovizualnih igralcev in Sindikat vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture. Poleg že predlaganih ukrepov, kot je oprostitev plačevanja prispevkov za socialno varstvo, na SVIZ-u zahtevajo še, da se poskrbi za bolniško nadomestilo samozaposlenih v kulturi. Ti so pomoči iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje deležni šele po tridesetih dneh bolezni, kar je v danih pogojih nesprejemljivo. SVIZ prav tako podpira predlog o izplačilu sredstev za že odobrene projekte, ki bi samozaposlenim ublažil finančno stisko, javne kulturne zavode pa naproša, naj zaradi odpovedi programa ne prenehajo s plačevanjem zunanjih sodelavcev. Predvsem izpostavljajo interventne ukrepe ostalih evropskih držav, ki so svojo kulturo ob izbruhu virusa ustrezno zaščitile.

Vse večjo stisko samozaposlenih komentira umetnica in filozofinja dr. Bara Kolenc, ki poudarja tudi, da samozaposleni niso deležni nadomestila za delo z otroci.

Izjava

Od samozaposlenih se selimo k oznanitvi nominirancev za nagrado OHO. Ta se podeljuje za inovativna vizualna umetniška dela, ki so nastala v zadnjih dveh letih. Strokovna žirija v sestavi vizualne umetnice Polonce Lovšin, kustosinje in kritičarke Ize Pevec ter kustosinje Bojane Piškur je letos obravnavala kar 26 raznolikih in kakovostnih prijav, v ožji izbor za nagrado pa so se uvrstile umetnice Živa Drvarič, Džejmi Hadrović, Živa Božičnik in Nika Ham. Slednja je magistrirala na Oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pred kratkim pa se je iz slikarstva preusmerila v video in digitalno umetnost ter performans. Kakšni so razlogi za iskanje novega umetniškega izraza?

"Nekako je šlo za to, da so slike zelo velike in je lahko shranjevanje finančno zelo naporno. Ko sem začela eksperimentirat z digitalno umetnostjo, sem ugotovila, kakšne razsežnosti lahko dosežem, ki gredo preko slikarskega platna.  Zaradi teh dveh razlogov sem se vrgla v digitalno."

Kot samozaposleno v kulturi tudi njo skrbi za prihodnost. O stanju iz prve roke spet Nika Ham.

"Trenutno je moj dohodek nič, kar je resen problem. Seveda bi moral to nekako kompenzirat z nekim minimalnim dohodkom, da bi lahko normalno živel. Za kakšen mesec bom že preživela, ali pa lahko kaj od staršev izprosim. Je pa kriza, Janša se tle ni izkazal, kar se je tudi pričakovalo. Vem, da kulturniki niso edini, zato upam, da tole čim hitrej mine, da lahko začnemo živet."

Predsednik vlade Janez Janša je na socialnih omrežjih objavil zapis, ki namiguje na prve ukrepe glede pomoči samozaposlenim. Do danes naj bi zbrali predloge ministrstev ter svetovalnih skupin za oblikovanje predloga nabora ukrepov za zakonski paket. Kaj točno predvidevajo, bo predstavljeno na današnji večerni seji vlade. Temu, koga so vprašali po predlogih in ali so vanje vključeni tudi samozaposleni v kulturi, pa se bomo v Kulturnih novicah posvetili jutri.

 

Kulturne novice je spisal vajenec Urban.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.