Stoletja baleta in oblikovanja

Kulturna ali glasbena novica
2. 3. 2017 - 15.15

Tradicija ni bavbav. Ko motrimo dela “velikih mož in žena” iz muzejev, galerij in železnih repertoarjev glasbe in baleta, se včasih jasneje zavemo svojega lastnega momenta v kulturni zgodovini.

Za tovrstno ekskurzijo v tradicijo, nekakšen “highlights” 20. stoletja, so se letos odločili v SNG Maribor Opera-Balet. V petek bo namreč premierno uprizorjena baletna predstava z naslovom Favn - Carmen - Bolero. Koreografi Edward Clug, Valentina Turcu in Johan Inger so v tem projektu nekoliko kompilacijske narave segli po samem jedru jedra železnega repertoarja 20. in malo tudi 19. stoletja -  glasbi Clauda Debussyja, Mauricea Ravela in Georgesa Bizeta ter plesu Vaclava Nižinskega - za balet Carmen je sicer rabljena suitna priredba Bizetove opere izpod peresa Rodiona Ščedrina.

Proces izbire teh znamenitih del klasične glasbe in tudi nekatere lastne tradicije je za Radio Študent pokomentiral koreograf Edward Clug:

*Izjava

Na vprašanje, ali se je pri koreografiji prvega, favnovskega dela plesne “trilogije” oprl na Vaclava Nižinskega, ki je bržkone najbolj znani plesni interpret Debussyjevega Favnovega popoldneva, Clug odgovarja tako:

*Izjava

Muzej arhitekture in oblikovanja (MAO) v Ljubljani pa danes pripravlja pregled nekoliko drugačne umetnosti, ki pa ima prav tako svojo tradicijo in specifično nacionalni značaj. V Gradu Fužine se bo ob drugem marcu, dnevu italijanskega oblikovanja (Italian Design Day), zvrstil cikel predavanj o multidisciplinarnem oblikovanju. Gosta dogodka bosta Lorenzo Palmieri in Luka Stepan.

Soorganizator dogodka, kulturni ataše Republike Italije v Sloveniji Stefano Cerrato, nam je dogodek orisal takole, pri čemer je posebej poudaril kulturne vezi med Italijo in Slovenijo:

*Izjava

Cerrato je tudi mnenja, da korenine specifično italijanskega oblikovanja segajo v renesanso in so povezane s takratnimi rokodelskimi praksami:

*Izjava

 

Kulturne novice je pripravil Aljaž Glaser.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness