Stop animacija je stop motion po slovensko

Kulturna ali glasbena novica
8. 10. 2018 - 15.10

Včeraj se je v Mariboru končal 7. festival stop animacije StopTrik. Za tiste, ki vam ta têrmin ni jasen, naj ga na kratko obrazložimo. Stop animacija ali po angleško stop motion je sestavljena iz 24 do 48 fotografij na sekundo, ki so povezane v zgodbo. Ponavadi fotografiramo lutke, ki jih za vsako posneto fotografijo čisto malo premaknemo. Lutke imajo zato gibljive sklepe. Ene bolj znanih stop animacij so na primer A je to?, Bacek Jon, Kokoške na begu ali domač serial o možičku Koyaa, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prvič prejel vesno. S tem pa je prvič prejel vesno tudi njegov režiser Kolja Saksida.

 

Poklicali smo našega novinarja na terenu Roberta Kureta, ki nam bo o festivalu podrobneje poročal jutri. Torej, kako in kje se festival StopTrik sploh odvija?

Izjava

Pogosto na različnih umetniških festivalih umanjka tudi strokovni program. Kakšen je bil le-ta na StopTriku?

Izjava

Animator Osbert Parker je bil trikrat nominiran za nagrado BAFTA Pri svojem delu uporablja animacijo iz izrezkov, ki jih meša z živo akcijo. Sodeloval je s produkcijsko hišo Quentina Tarantina in s Hallmarkom. Njegov kratki film z naslovom Film noir je bil nominiran za BAFTO in za zlato palmo v Cannesu. Film Yours Truly pa je prejel nagrado BAFTA in bil v selekciji za Sundance leta 2008.

Kakšne filme smo lahko videli na StopTriku, nam je ponovno povedal Robert Kuret:

Izjava

Sicer vam bo Robert podrobneje in bolj kritično o StopTriku v etru Radia Študent poročal jutri:

 

***

Današnji dan je dober tudi za kulturno dediščino. Danes so podpisali darilno pogodbo, s katero Zgodovinski arhiv za slovenske Avstralce - Novi Južni Wales Arhivu Slovenije podarja obširen arhiv slovenske izseljenske skupnosti v Avstraliji. Hkrati bodo podarili tudi avdiovizualni material, ki ga je o Slovencih v Canberri posnel Janez Černe. Podarjenemu konju se ne gleda v zobe, čeprav so ga avstralski Slovenci podarili zato, ker ga niso znali ustrezno hraniti in so vedeli, da ne morejo zagotoviti sredstev za to. So ga pa digitalizirali, da bo arhiv še vedno dostopen tudi v Avstraliji. V do danes urejenih 22 tekočih metrih arhiva se najde društvene arhive, njihove časopise, izdane knjige in osebni arhiv.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.