29. 10. 2018 – 15.10

Študentska perspektiva Borštnikovega srečanja

Audio file

Včeraj se je v Mariboru slavnostno zaključil 53. Festival Borštnikovo srečanje. Zagotovo gre za osrednji slovenski gledališki dogodek, ki predstavlja in nagrajuje jagodni izbor domačega teatra. Izbor in posledično tudi nagrade so bili vse do letošnje edicije festivala običajno rezervirani za institucionalne producente. Tokratna selektorica Zala Dobovšek je to prakso želela spremeniti, zato je pri izboru opazen večji posluh za neinstitucionalni sektor.

Prav tako gre pri glavnih nagrajencih izpostaviti starost kot enega izmed fokusov izbora. Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev je prejela predstava 6 v režiji Žige Divjaka, ki je nastala kot koprodukcija SMG-ja in zavoda Maska. Tudi prejemnica nagrade za najboljšo režijo Nina Rajić Kranjac spada med ustvarjalce mlajše generacije. Nagrado je prejela za režijo kranjsko-ptujsko-ljubljanske koprodukcije, predstave Naš razred.

Če je bila selekcija Festivala Borštnikovo srečanje pozorna na mlajše ustvarjalce, se bomo tej generaciji posvetili tudi mi, saj smo vendar Radio Študent. Že kar nekaj let je festival tesno sodeloval z ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Pod vodstvom Alje Predan je bilo sodelovanje s praktičnega vidika za študente AGRFT vsekakor bolj ugodno. Glavna ugodnost je bila ta, da je bil vsem študentom gledaliških oddelkov akademije zagotovljen nekakšen all inclusive obisk festivala. Teatralnemu podmladku so omogočili brezplačno desetdnevno spanje in prehranjevanje ter ogled celotnega programa.

Letos, pod vodstveno taktirko Aleša Novaka, so se nekatere bonitete za študente spremenile. Več o tem nam pove študent gledališke režije Dorian Šilec Petek:

izjava

Izgubljene ugodnosti je festival nekako nadomestil s študentskim programom, ki so ga poimenovali Študentsko gledališče: mednarodna platforma. Po mnenju Šilca Petka gre za vsekakor dobrodošlo nadgradnjo programa:

izjava

Kljub festivalskim spremembam, ki so doletele mlade AGRFT-jevce, Šilec Petek izpostavlja, da je Borštnikovo srečanje vsekakor ena pomembnejših priložnosti za dodatno uprizoritev študentskih produkcij. Gre za drug oder, ki poleg geografskega premika v Maribor ponudi tudi drugo občinstvo in s tem seveda nove reference.

Da pa ne bomo govorili samo o minulih dogodkih, poglejmo, kam se lahko v Ljubljani odpravite danes. V Trubarjevi hiši literature pripravljajo literarni dogodek Dejanja upora, dejanja dostojanstva. Češka pisateljica Anna Bolavá in prevajalka Tatjana Jamnik se bosta z moderatorko Alenko Jovanovski pogovarjali o tem, zakaj in kako se je treba upirati, da si povrnemo dostojanstvo. Dostojanstvo posameznika in dostojanstvo družbe bodo pretresale ob romanu omenjene češke avtorice, ki je optimistično naslovljen V temo. Pridružite se jim, če je tudi vaše dostojanstvo izgubljeno v naslovu romana.

Kulturne novice je pripravila vajenka Valentina.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj