Superherojsko v kurac

Kulturna ali glasbena novica
3. 4. 2013 - 14.10

Ob sedmih bomo v gledališču Glej lahko že drugič priča nepričakovanemu, naslovljenemu Kabare Kurac. Po demonih bodo letošnji Glej rezidenti, skupina G-fart, zdaj zasijali kot superheroji. Ti po definiciji razkazujejo svoje moči in ne pojasnjujejo razlogov za svoja dejanja. Poleg tega se sprašujejo, ali gre v njihovem delovanju res nujno za pravičnost.

Kabare Kurac ni nujno Kabare, ni pa nujno, da to tudi ni. Prostor dogajanja umešča nekam med umski sprejemnik in investicije gledalca ter delno razgaljenega igralca. Priznava dejstvo, da je kot izdelek nujno nedovršen in gledalcu ne obljublja zadovoljitve v obliki sveže vednosti. Rešitev lahko ponudi žejnemu ali lačnemu gledalcu, željnemu ritma in drugih superherojskih dobrot.

Ob osmih bo v Mini teatru prikazana nagrajena predstava Bartleby, pisar. Leta 2011 je prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev. Poleg tega je igralec Igor Samobor prejel nagrado za najboljšo igro, Miloš Lolić za adaptacijo besedila, žirijo pa je z oblikovanjem zvoka navdušil tudi Luka Ivanović.

Srbski DJ, glasbenik in improvizator, Luka Ivanović oziroma Lukatoyboy, se bo po današnji uprizoritvi Bartlebyja v okviru evropskega projekta Nomadi lepote predstavil tudi samostojno. Večer se bo tako ob pol desetih nadaljeval z njegovim performansom, ki pa je darilo za obiskovalce predstave ob osmih. Gibali se bomo v polju elektroakustične improvizirane glasbe in bili priča poigravanju z glasovi ter zvoki okolice, naprav in igrač.

Danes ob petih bo pred Državnim zborom in v njem Druženje za razjasnitev pojma civilne družbe. Sprva zaprt posvet Državnega zbora o neposredni demokraciji je po intervenciji zainteresirane javnosti zdaj odprtega tipa. Predsednik Državnega zbora, Janko Veber, je premislil opazke ljudstva, ki je opozorilo na neudeleženost pri ne-izbiri gostov.

Upravičeno smo lahko zaskrbljeni nad dejstvom, da sta bila na posvet povabljena tudi predsednik Zveze domoljubnih društev, Andrej Šiško, in inkvizitor Aleš Primc. Kje so torej merila nove vlade in kako ta razume vključenost? Očitno nacionalizmov nihče več ne obsoja, saj je pomembneje biti formalno vključujoč. Tudi do tistih, ki sami diskriminirajo in izključujejo.

Nekaj o bizarni oblastniški koncepciji pojma neposredne oziroma direktne demokracije, nam je povedal eden izmed ustvarjalcev portala Danes je nov dan, Filip Dobranič.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Filmski navdušenci si lahko ob petih v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma ogledate film Ženska, ki poje, režiserja Denisa Villeneuva. Ljubitelji kratkih filmov pa pohitite, saj se bo Ljubljanski mednarodni festival kratkega filma danes iztekel.

Kulturne novice je herojsko pripravila Nika Mahnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.