Telesne novice

Kulturna ali glasbena novica
30. 12. 2014 - 14.10

Ne vemo, kaj vse zmore telo, medtem ko čebljamo in razpravljamo o duši in zavesti. Tako je pravil Baruch Spinoza debelih tristo let nazaj. Mabel E. Todd [mejbel i todd] pa je dobrih 250 let kasneje, 137. leta natančneje, izdala knjigo z naslovom Misleče telo, klasično študijo, v kateri je z anatomskega, fiziološkega in mehanskega vidika razpravljala natanko o tem - kaj vse zmore telo. Založba Emanat pa je pred kratkim zmogla to, da je knjigo prevedla in izdala. O tem, kako Mabel E. Todd misli telo, govori Urban Belina, prevajalec knjige.

* Izjava se nahaja v posnetku

Tako kot pri vsaki misli, je tudi in še posebej pri delu Misleče telo pomembna njena pragmatična motivacija. Mabel E. Todd se je premišljevanja o telesu in gibanju lotila, da bi si olajšala in raziskala lastno gibanje, ki je bilo zaradi težav z ledvicami in posledicami padca precej otežkočeno.

* Izjava se nahaja v posnetku

Kljub temu da knjiga za svoj predmet ne jemlje plesa ali uprizoritvenih umetnosti, ples je namreč v knjigi omenjen zgolj nekajkrat, pa je delo kmalu vstopilo tudi v samo mišljenje o plesu - in to predvsem preko praktičnega aspekta.

* Izjava se nahaja v posnetku

In še pomemben podatek o tem, kako pomembno je to delo. Pri snovanju lastnega gibanja je namreč knjigo uporabljala - nihče drug kot Marilyn Monroe.

* Izjava se nahaja v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness