Topografija Kulturnih novic

Kulturna ali glasbena novica
28. 9. 2018 - 15.10

V septembrskem preobilju festivalov in dogodkov, vezanih na uprizoritvene in vizualne umetnosti, se z današnjim dnem odpirajo vrata zvočnih dimenzij. Od 28. septembra pa vse do 4. oktobra se bo v prostorih Galerije ŠKUC in Cankarjevega doma ter na valovih programa Ars odvijal simpozijski festival Topografije zvoka z letošnjim poudarkom na postajanju zvoka. Festival, ki bo letos izveden drugič, primarno skrbi za izboljšanje razmer znotraj zvočnih umetnosti za ženske ustvarjalke. O samih začetkih in razlogih za nastanek festivala nam je več povedala umetniška vodja festivala Nina Dragičević.

IZJAVA

 

Festivalski program ponuja obilico raznovrstnih glasbeno in zvočno naravnanih dogodkov, začenši z otvoritvenim performansom Irene Tomažin Zagoričnik, ki se že vrsto let ukvarja z odnosom med glasom, telesom in prostorom. Sledili bodo poklon pionirki radijskih iger Rosandi Sajko, projekcija eksperimentalno-dokumentarnega filma kanadske umetnice Kare Blake, raziskovanje zvočnosti kapelj z intermedialno umetnico Robertino Šebjanič ter zvočna inštalacija Éliane Radigue. Na teoretsko-diskurzivni fronti pa se bodo odpirala vprašanja dekonstrukcije subjekta skozi glasbo z Ivano Maričić, simbolike glasu v jeziku z Nado Grošelj ter postajanja zvoka z Lariso Vrhunc.

Ali bi glede na to, da so na festivalu prisotne samo ženske avtorice, lahko rekli, da gre za ženski festival? Zopet Dragičević.

IZJAVA

 

Kakšne so pa recimo razmere za zvočne ustvarjalce pri nas?

IZJAVA

 

Če ste že naveličani nakopičenosti vizualnega in bi radi samo zaprli oči, vstopili v svet zvočnosti ter sledili raznovrstnim zvočnim kreacijam, se lahko po valovih Radia Študent spustite na zvočno popotovanje nocoj ob 20.00 vse do Galerije ŠKUC.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness