Trojna otvoritev

Kulturna ali glasbena novica

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, krajše ZVKDS, je projektu Bežigrajski športni park, krajše BŠD, ponovno izdal kulturnovarstveno soglasje, ki so ga sicer že imeli, a so ga morali pridobiti na novo, ko so ministrstvu za okolje in prostor podali zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja za projekt. Čakajo še na gradbeno dovoljenje. Soglasje je pozitiven korak, ki je ključen za obnovitev in ohranitev Plečnikovega stadiona. A župan Zoran Janković še vedno noče stopiti v dialog z opozicijskimi svetniki o umeščanju stadiona arhitekta Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne dediščine. Prav tako nima posluha za pomisleke sveta ZVKDS, saj načrti obnove naj ne  bi ustrezali sodobnim idejam in tendencam varovanja kulturnih spomenikov, projekt BŠP pa naj bi bil v več točkah v nasprotju z odlokom, ker naj ne bi ohranjal niti vedute stadiona niti obstoječega nepozidanega odprtega prostora in njegove tradicionalne rabe. Predsednik ZVKDS Robert Peskar vseeno poudarja, da načrt obnove ni popoln, vendar je realen in edini kompromis, ki so ga lahko dosegli po desetletju in pol.

Galerija P74 danes ob 19.00 pripravlja otvoritev samostojnih razstav treh umetnic mlajše generacije. Lara Papov se bo prvič samostojno predstavila z razstavo S T A C C A T O. Skozi različne medije se bo spraševala o bližini in distanci, prisotnosti in odsotnosti ter vključenosti in izključenosti. Rebecca Reja se bo v razstavi (37,55,58,13) osredotočila na največji človeški organ - kožo. Raziskuje materialnost in neposredne vizualne učinke, ki kažejo na ranljivost in surovost. Objekti in slike nas vabijo k dotiku, mi pa lahko le teoretiziramo, kaj bi ob tem občutili. Ana Lucija Šarić pa bo v Kapsuli predstavila serijo fotografij z naslovom Tajna agentka dokumentirala je namreč različna naključna srečanja z neznanko. Več o ozadju razstave je povedala kustosinja Nina Skumavec.

izjava

... in festival Orodja za boljše bivanje
 / 29. 11. 2019
Točno opoldne so se pred Prešernovim dnevom pred Prešernovim spomenikom na Prešernovem trgu zbrali člani Glose, sindikata kulture in narave Slovenije. Izpostavili so problematiko slovenske arhivistike. Slovenska javna arhivska služba naj ne bi dobivala primerne finančne podpore in posledično ne bi mogla delovati dovolj učinkovito. Odnos države do arhivistike se odraža tudi v tem, da Zgodovinskemu arhivu Ljubljana grozi izguba strehe nad glavo zaradi potreb mestne oblasti po prostorih, ki naš najstarejši arhiv pošilja na nepremičninski trg. Minister v odhajanju Zoran Poznič je sicer obljubil gradnjo novega poslopja, ki bo prva namenska arhivska stavba v Sloveniji. Zapisali so, citiramo: “Da je bila obljuba dana bolj kot ne pod prisilo, v brezizhodni politični situaciji. Toda, čeprav je bila morda spočeta s figo v žepu, bomo bdeli nad bodočim ministrom ali ministrico za kulturo, da takoj in brez izgovorov poskrbi za rojstvo in uspešno življenje arhivske zgradbe,” konec citata. 

Kulturne novice je pripravila vajenka Brina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness