Ljubljanski arhiv na cesti

Kulturna ali glasbena novica
29. 11. 2019 - 15.10

Mestna občina Ljubljana je Zgodovinskemu arhivu Ljubljana odpovedala najemno pogodbo za nedoločen čas. Arhiv, javni zavod, ki ga je ustanovila država, je nastal pred 120 leti kot ljubljanski mestni arhiv in ima od takrat prostore na Mestnem trgu. Kljub temu, da sedanji prostori niso najprimernejši za delovanje arhiva, drugih nimajo, hkrati pa bi nenačrtovana in negotova selitev ogrozila tako delovanje arhiva kot zaščito arhivskega materiala. Kakšne razloge je navedla MOL in kaj pomeni selitev za arhiv, pove njegov direktor mag. Mitja Sadek:

izjava

Zgodovinski arhiv Ljubljana je, kot navajajo v javnem pismu, največji slovenski regionalni arhiv in pokriva območje, na katerem živi polovica prebivalstva države. Na Mestni občini Ljubljana nam izjave o situaciji ni uspelo pridobiti, Sadek pa njihov odziv, češ da nimajo do arhiva nobene obveze, ker niso njegovi ustanovitelji, označuje za ciničen. Arhiv je namreč nastal iz mestnega arhiva in še danes v svoji zbirki hrani velik del mestne zgodovine, kakor tudi gradivo ljubljanske občine in njenih javnih zavodov, saj občina svojega lastnega arhiva nima. Sadek še dodaja, da ob nestrinjanju z načinom, s katerim Ministrstvo za kulturo rešuje zaplet, in občinskemu cinizmu arhiv nima drugega izhoda kot javno pozivanje k ustrezni rešitvi, ki bi bila tudi v skladu z zahtevami arhivskega zakona:

izjava

Revija Outsider danes in jutri že tretje leto organizira festival Orodja za boljše bivanje v Muzeju arhitekture in oblikovanja. Tema letošnjega festivala je arhitektura kot katalizator razvoja, program prvega večera pa nam predstavi umetniški direktor revije Matevž Granda:

izjava

Festival ponuja dva odgovora na vprašanje, kakšno orodje arhitektura je. Prvega bodo predstavili danes kot pobudo arhitektov za poenostavljanje birokratskih postopkov. Drugi odgovor bo predstavljen jutri v navezavi na Sečoveljske soline in njihovo propadanje, ohranjanje ter reševanje. Na to temo je Outsider razpisal tudi mednarodni natečaj Solinarska hiša:

izjava

Poleg tega bodo podjetja, ki so festival omogočila, predstavila svoj, sedaj že realiziran koncept hiše E4 ‒ ekonomija, energija, ekologija, emocije.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.