Trubarjeve kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
8. 6. 2020 - 15.10

“Ta slovenski jezik se povsod glih inu v eni viži ne govori; drugači govore z enimi besedami Krajnci, drigači Korošci, drigači Stajerji inu Dolenjci ter Bezjaki, drugači Krašvci inu Istrijani, drugači Krovati."

Pozdravljeni v ponedeljkovih Kulturnih novicah. Danes praznujemo dan Primoža Trubarja, utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika in slovstva; moža, zaslužnega za natis prvih dveh slovenskih knjig, delni prevod Nove zaveze in povzdig narečja svoje vasi v knjižni jezik. Primož Trubar, domnevno rojen na današnji dan leta 1508 v Rašici pri Velikih Laščah, je svojo duhovno pot pričel pod vodstvom škocjanskega župnika Jerneja Kreka, ki je prvi opazil mladeničevo nadarjenost. Več o Trubarju, njegovi duhovni poti, delu in današnjem prazniku je povedal profesor slovenske književnosti s Filozofske fakultete Aleksander Bjelčevič.

Izjava

Bjelčevič nadaljuje o pomenu luteranstva.

Izjava

Bjelčevič zaključi o pomenu Trubarja v evropskem in slovenskem prostoru.

Izjava

Društvo slovenskih pisateljev in Slovenski center PEN sta v izjavi to soboto izrazila nestrinjanje z odločitvijo ministrstva, da se odpravi prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Kot so zapisali v izjavi, je upravna enota Maribor ravnala skladno z zahtevami Evropske unije, ki prepoveduje uporabo totalitarističnih simbolov. Med takšne simbole spada tudi Thompsonov ustaški pozdrav “Za dom spremni”, ki ga uporablja v eni izmed pesmi. Izjava obeh organizacij pa opozarja še na Thompsonovo branjenje in propagiranje izročila Nezavisne države Hrvatske, ustaštva ter njihove zgodovinske kolaboracije z nacisti in fašisti. Takšen koncert zato po mnenju obeh organizacij ne spoštuje izročila narodnoosvobodilnega boja Slovencev in Hrvatov, s katerim sta oba naroda skupaj z zavezniki izkazala boj zoper nacizem in fašizem, na katerem temelji tudi Evropska unija.
Gobarsko mikološko društvo Ljubljana danes ob šesti uri organizira predavanje Pomen gliv za kakovost življenja v mestih. Na predavanju bo magister Luka Šparl predstavil zanimive in poučne podrobnosti o pomembnem vplivu gliv v mestih na ljudi in okolje. Predavanje bo potekalo v leseni predavalnici na Medicinski fakulteti.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness