Udar in kontraudar

Kulturna ali glasbena novica

Mariborska občina je udarila po Zavodu Udarnik. Zavod Udarnik je namreč lansko leto dobil podporo dvoletnega programskega razpisa občine Maribor, vendar z dodatnimi pogoji za financiranje v letošnjem letu. Novembra je tako prejel mnenje, da ne izpolnjuje danih pogojev, ta ponedeljek pa še odločbo, ki zavrača programsko sofinanciranje v letu 2015. Kriterije, ki jih od mariborskega nevladnega zavoda zahteva občina, nam je pojasnil in razjasnil Srđan Trifunović, direktor Zavoda Udarnik.

Izjava

Občina zavodu, ki je že nekaj let edini nosilec bolj umetniško naravnanega filmskega programa v Mestni občini Maribor, očita, da se ni prijavil na razpis Slovenskega filmskega centra za digitalizacijo.

Izjava

Trifunovič tako opozarja na neusklajenost razpisnih rokov in posledičen kulturnopolitičen nonsense.

Izjava

Trifunović v ozadju odločitve mariborske občine razpoznava tudi namero, da bi dejavnosti, ki jih sedaj izvaja nevladni Udarnik, prevzel javni zavod. To nakazuje namera enega izmed članov komisije, Bojana Laboviča, da v mestu z javnim denarjem odpre svoj mestni kino, ki naj bi deloval po podobnih principih kot Kino Udarnik. Ta bo sicer s svojim programom nadaljeval, Zavod pa bo glede ukinitve financiranja sprožil upravni spor.

 

Zdaj pa k dogodkom. Zabavno in intelektualno potešitev gre morda jutri ob 20. uri iskati v ljubljanskem studiu Vitkar. Premiero bo doživela plesna predstava skupine Bitnamuun Korak, ki je hkrati tudi gibalna raziskava in komentar aktualne družbenopolitične situacije. Na odru bo skozi ples odslikana trenutna družbena diziluzija o obstoju svobode premika, več o tem pa ena izmed sodelujočih, Hana Alhadi:

Izjava

Morda se odslikava družbenega dogajanja skozi ples na prvi pogled ne zdi samoumevna, zato nam je Alhadi še pojasnila, na kakšen način se tega sodobni ples in predvsem predstava Korak sploh lotevata:

Izjava

Predstava bo ponovitev doživela v nedeljo, prav tako ob 20. uri v studiu Vitkar.

 

Drug predlog današnjega programa nas pelje v Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, kjer bo ob osmi uri otvoritev razstave Design (Dis)ability – Moda in gibalna oviranost. Na razstavi bodo prikazani rezultati dvoletnega razvojnega projekta, ki se je osredotočal na modno oblikovanje in gibalno oviranost, inovativne kreacije pa je iskal tudi na mednarodnem natečaju. Več o tem pa zmagovalka natečaja, Petja Zorec:

Izjava

Že ob sedmih si lahko na istem kraju sicer ogledate še otvoritev razstave Prijazni sovražnik - Japonski dresnik v laboratoriju papirja, po otvoritvah pa bo sledilo še MAOvo prednovoletno druženje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness