27. 1. 2020 – 15.10

Umetničena morbidnost

Audio file

Dobrodošli v ponedeljkovih temačnih Kulturnih novičkah. Na današnji dan z dvema dogodkoma obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, in sicer na 75. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. V atriju ZRC SAZU se ob 20. uri prične koncert Janija Kovačiča, ki bo izvajal v taborišču spesnjena, zbrana in izvajana dela poljskega novinarja in glasbenika Aleksandra Kulisiewicza. Ljudje so se v najtežjih trenutkih eksistence pogosto obračali k raznovrstnim umetnostim, danes izvajane pesnitve pa so, kakor omenja Jani Kovačič, refleksija in način shajanja z grozljivim okoljem.

Izjava

Nadalje je Kovačič spregovoril o odkritju in sprejemu ustvarjalnega opusa Aleksandra Kulisiewicza.

Izjava

Kovačič je spregovoril še o mestu Aleksandra Kulisiewicza v protivojnem glasbenem ustvarjanju 60. let prejšnjega stoletja.

Izjava

Ob 16. uri Judovski kulturni center Ljubljana v Mini teatru v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana in Mini teatrom pripravlja devetinpolurno projekcijo filma Shoah francoskega režiserja Clauda Lanzmanna. Film bo na današnji dan predvajan po celem svetu. O pomembnostih ohranitve spomina na holokavst je spregovoril Robert Waltl.

Izjava

O izdelavi filma ponovno Waltl:

Izjava

Za konec še o filmografskih elementih in načinih podajanja snovi:

Izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Tadej Pavkovič.

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.