Umetnost ali kava?

Kulturna ali glasbena novica
24. 3. 2022 - 15.10

Danes smo se v Kulturnih novicah namenili obiskati kakšno galerijo, a smo, kot zgledni brezdelneži, zopet obsedeli v obgalerijskih kavarnah. Same galerije ob sončnem dnevu morda res niso najbolj 

Kulturna empirija – kaj lahko izvemo o kulturi v ljubljanskih kafičih
 / 23. 3. 2022
vabljive, vendar boren obisk bode v oči skozi vse leto. Zato smo se s snemalno usedli v Kavarno Moderne galerije in raziskali, za kaj Ljubljančani raje zapravljajo čas in denar: za umetnost ali pijačo?

izjava

izjava

To so torej kvalitete Kavarne Moderne; lep notranji dizajn, predragi koktejli in domačno vzdušje. Da ne bi bankrotirali, se na naslednjo rundo odpravimo v novo pridobitev na ljubljanski galerijski sceni – v Cukrarna Bar. Tu od obiskovalke izvemo, kakšna so pričakovanja:

izjava

Barbara Rajgelj, vodja Cukrarna Bara, na vprašanje o povezavi delovanja galerije in bara pove:

izjava

Poslušalke pa naj ne mislijo, da v kulturni redakciji samo še brezciljno posedamo po kafičih. Še vedno se radi udeležimo kakega kulturnega dogodka, zato se premaknemo v notranjost bara, kjer je predviden pester kulturni program, in prisluhnemo klavirskemu koncertu Anžeta Vrabca.

koncert

Sredine večere, ki jih popestrijo klavirski koncerti, v Cukrarna Baru opišejo kot kreativni hibrid, glasbeno prizorišče v živo, funky koktejl bar in prostor srečevanj. Poslušajmo, kaj pa si o njih in o baru kot kulturnem prizorišču mislijo obiskovalci:

izjava

Rajgelj komentira pomisleke klientele ob baru kot kulturnem prizorišču.

izjava

Rajgelj še poudarja, da bar deluje šele od septembra lani, zato bo čas pokazal, kakšno vlogo bo na ljubljanski barski sceni zavzel Cukrarna Bar. Morda prevelike ambicije na različnih področjih ne funkcionirajo najbolje pod isto streho. Ena od obiskovalk tako izpostavi tudi neskladje med pričakovanji in resničnostjo ob prenovi galerijskega dela Cukrarne:

izjava

Tako ne čudi, da ljudje navsezadnje raje sedijo v sončnem kafiču.

Danes zvečer ob šesti uri bo v Dobri Vagi diskusija o regionalnih izkušnjah z oblikovanjem institucionalnih okvirjev neodvisne kulture. Sodelovali bodo Vullnet Sanaja iz Kosova, Mirela Travar iz Hrvaške, nekdanja predsednica Asociacije Jadranka Plut in načelnica oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana mag. Mateja Demšič. Dotaknili se bodo dela kulturnih organizacij, ki presega produkcijo in sega do sooblikovanja kulturnih politik.

Vrata galerije je zgrešila vajenka Neža U.

 

Fotografija: Miran Kambič

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness