USTANOVA INŠTITUCIONALNO MISLI BIROKRACIJO

Kulturna ali glasbena novica
leteči birokrat
18. 10. 2017 - 15.10

Jutri, v četrtek, 19. oktobra, se bo na Vodnikovi domačiji v Šiški ob 15. uri začel dvodnevni simpozij Figure birokracije, Aparat/aparatčik/aparature, ki ga organizira novonastajajoči inštitut UDESIN. Ta je zaenkrat še projekt, ki bo inštitucija še postal, Univerzitetne ustanove ing. Lenarčiča.

Ustanovitev te ustanove je na vrhuncu druge svetovne vojne v svoji oporoki določil premožni in prosvetljeni industrialec Milan Lenarčič. Osnovna namena, ki jima je posvetil ustanovo in svoje premoženje, povzame Dino Bauk, trenutni predsednik uprave:

izjava

O precej zajetni štipendiji, namenjeni nadarjenim študentom druge in tretje stopnje na ljubljanski univerzi, nekaj več pove Darja Lisjak:

izjava

Za vse tiste, ki ne bodo podprti z materialno bazo, pa je tu še nadstavba, ki jo prav tako določa oporoka: oblikovanje duhovnega centra slovenskega demokratskega in socialnega življenja. Tega drugega namena, ki ga zasleduje ustanova, so se lotili po principu: najprej vsebina, nato forma in birokracija. Organizirali so že in bodo še poletno šolo demokracije in človekovih pravic. Že v tem kontekstu so se letos ukvarjali s temo birokracije, ki jo bodo naprej premišljevali na simpoziju Figure birokracije. Nekaj več o problemih, ki jih hočejo odpreti, pove Tadej Troha:

izjava

Sodelujoči se bodo birokracije lotevali z različnih smeri. Tako se bodo prispevki v četrtek ukvarjali predvsem s praktičnimi vprašanji in soočenji nevladnih organizacij in posameznikov z birokracijo, na primer ob podnebnih spremembah in migracijah kot dveh perečih temah sodobnega časa. V petek pa bodo poskušali birokracijo zgrabiti še teoretsko in odgovoriti na politično vprašanje: kaj danes je birokracija?

V prihodnosti nameravajo dejavnost inštituta UDESIN razširiti še z raziskavami o družbenih vprašanjih, ki bodo pritegnile mlade raziskovalce in novinarje z različnih področjih. Več o prvi raziskavi, ki se bo lotila oblastnega razmerja med najemnikom in najemodajalcem, pove Troha:

izjava

Danes zvečer ob 20. uri pa v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova svojo razstavo odpirajo Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.