Utopije

Kulturna ali glasbena novica
4. 5. 2016 - 15.15

Pred mnogimi leti je na današnji dan umrl Tito. Ne vemo, ali je to kulturna ali politična novica, no ja, ne vemo niti, ali sploh je novica, ampak okej, tu jo imate. Na kulturnem konzumentskem področju je današnji dan bolj skop. V Aksiomi bo denimo otvoritev oziroma bolje rečeno predvajanje video instalacije z naslovom Jack and Leigh Ruby: Car Wash Was Incident. Večdelna instalacija ameriškega umetniškega dvojca Eve Sussman in Simon Lee beleži oziroma bolje rečeno skuša posredovati akt zavarovalniške goljufije, ki sta ga v sedemdesetih izvajala Jack in Leigh. Kot smo uspeli razbrati, gre za precej dinamičen projekt, ki se ne ukvarja z moralnostjo tega akta, ampak bolj z problemom narativnosti in posredovanjem ter beleženjem. Instalacija je potemtakem interaktivna v smislu recepcije ter interpretacije.

Ako ste družbeno angažirani oziroma bolje rečeno družbeno zaskrbljeni, potem bi vas utegnil zanimati dogodek v Cankarjevem domu 'Utopije – še vedno', v okviru katerega že od desetih zjutraj cela paleta govorcev predstavlja svoje prispevke. 'Utopije – še vedno' je naslov zbornika, ki je nastal na podlagi open calla, ki ga je izvedla Studia Humanitatis ob ponovnem prevodu in izdaji Moorove Utopije na začetku leta. Govorci bodo v treh sklopih predstavili svoje prispevke, drugi sklop se ravnokar zaključuje, lahko pa še ujamete tretji sklop, ki se bo začel ob štirih, ko bodo med drugim svoje prispevke predstavljali Miklavž Komelj, Miha Mazzini, Božidar Debenjak in tako dalje ...

Moorova Utopija je na podlagi open calla, nedvomno pa tudi zaradi svoje vsebine precej vplivala na kulturni tok Ljubljane, saj se je utopiji na čast zvrstila cela paleta dogodkov, naj omenimo samo pogovore v Trubarjevi hiši literature.

Aleša Mendiževca, ki je skupaj z Matejem Rudolfom in Jernejem Kalužo pripravil ter predstavil prispevek, smo povprašali o Utopiji z veliko in malo začetnico:

///////////////////////////IZJAVA////////////////////////////////

 

Aleš Mendiževec je filozof, tokrat smo ga kontaktirali glede njegovega utopičnega udejstvovanja, ki pa ga bo nadgradil še z bolj utopičnim poslanstvom: včeraj je bil namreč izvoljen za novega urednika redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent. Na položaju bo nadomestil dosedanjega urednika Roberta Bobniča, ki je redakcijo krmaril skoraj tri leta. Glede na to, da je kulturni medij ali bognedaj kulturno novinarstvo polno protislovij, od večstranske vpletenosti akterjev-novinarjev do različnega nerazumevanja narave kulturnega medija, ki se ga vse prevečkrat razume le kot podaljšek piara. Ob tej priložnosti smo poslavljajočega se urednika Roberta Bobniča povprašali o piarju in kulturi:

/////////////////////////IZJAVA//////////////////////////////////

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness