Uzurpativno na ministrstvu

Kulturna ali glasbena novica
12. 4. 2013 - 14.10

Včeraj je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala prva konferenca o prihodnosti slovenskih knjigarn. Nekaj več kot 100 udeležencev je sprejelo Resolucijo o slovenskih knjigarnah, s katero želijo opozoriti na vlogo in položaj knjigarn ter njihov pomen za delovanje slovenskega knjižnega trga. Državne institucije pozivajo, citiramo: »da oblikujejo celovito politiko podpore knjižni industriji, temelječo na dvojnem značaju knjige«. Konec citata. Po mnenju knjigotržcev bi morali najti spoj med tehnologijo in doživetjem, ki ga nudi knjigarniški prostor, tako da postane družabno, kulturno, informacijsko in komunikacijsko vozlišče. Resolucijo in druge zaključke s konference bodo natančneje predstavili v torek.

 

***

V javnost je prišlo tudi sporočilo za javnost z naslovom Na ministrstvu za kulturo očitno nov samo »gazda«. Tri nevladne mreže, Društvo Asociacija, Zveza kulturnih društev Slovenije in Center nevladnih organizacij, so kot podpisnice sporočila opozorile na to, da naj bi šel minister Grilc po poti Žige Turka. O tem, kdo bo predstavljal civilno družbo, bo namreč odločalo ministrstvo samo. Kaj je bil glavni povod sporočila za javnost, nam je povedal Simon Mlakar iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Mlakarja smo povprašali tudi, o kakšnem postopku in o kakšni skupini je govora:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Minister mrežam na uradno pismo z isto tematiko ni odgovoril že deset dni. Težavnost vzpostavitve dialoga je Mlakar primerjal tudi z drugimi poskusi pogovora s civilno družbo:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

***

Poglejmo še, kaj se bo dogajalo čez vikend po Ljubljani. V sklopu začetka 18. festivala sodobnih odrskih umetnosti bomo že v nedeljo lahko v Stari mestni elektrarni videli premiero plesno-gledališkega projekta Gremo vsi! Jutri pa se v Cankarjevemu domu pričenja 16. pripovedovalski festival Pravljice danes, ki jih bo v Štihovi dvorani odprla zgodba britanske pripovedovalke Jan Blake z naslovom Moški, ženska, življenje, ljubezen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.