V bistvu, o znanosti in umetnosti

Kulturna ali glasbena novica
11. 10. 2012 - 14.10

Danes ob sedmih bo v Stari elektrarni eden od vrhuncev letošnje edicije Mesta Žensk. Nastopile bodo Esther Ferrer iz Španije z Umetnostjo performansa: teorija in praksa, Vlasta Delimar iz Hrvaške s performansom Triptih: iniciacija in Nicola Canavan iz Velike Britanije v Božanski travmi. Performansov ne druži neka skupna ideja, prej bi lahko rekli, da se ukvarjajo z diametralno nasprotnimi pojmi. Teorija nasproti praksi v Umetnosti performansa, v ostalih dveh uprizoritvah pa iniciacija nasproti cilju.

***

V novomeški galeriji Simulaker bo danes ob sedmih otvoritev eksperimentalnega projekta Blur techno. Umetnika Gregor Balog in Uroš Weinberger se sprašujeta, na kakšen način so se naši predniki ozirali v prihodnost oziroma v svet hitrega tehnološkega razvoja. Svoj vizualni material avtorja po principu kolažiranja lepita v nove pripovedi. Njuno delo se giblje v preseku med tehnologijo in umetnostjo. Kaj bi lahko bila naslednja stopnja njunega ustvarjanja, nam bo povedal eden od avtorjev projekta, Uroš Weinberger:

/////////////////////////////////////////////////////////////
Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.
//////////////////////////////////////////////////////////////

***

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova pa se je včeraj začel simpozij Društva za estetiko na temo presežne umetnosti, ki se tako kot projekt Blur techno ukvarja s prepletanjem znanosti in umetnosti. Simpozij Presežna umetnost: umetnost – znanost – filozofija bo trajal do jutri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.