Več sprostitev

Kulturna ali glasbena novica
14. 5. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Začenjamo z odgovorom ministra za kulturo na pobudo poslancev Socialnih demokratov Matjaža Hrena in Meire Hot glede zagotavljanja pomoči združenju izvajalcev in izposojevalcev sejemske in prireditvene opreme. Predlagala sta, da naj bi vlada roko podjetjem ponudila s srednjeročnimi rešitvami in vsaj delnimi nadomestitvami popolnega izpada dohodkov. Kot je v svoji repliki pojasnil Vasko Simoniti, naj bi si ministrstvo za kulturo prizadevalo za čimprejšnje odprtje kulturnih ustanov ob nenehnem usklajevanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. S spremembami odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom bi se s 25. majem lahko sprostilo tudi delovanje kulturnih prireditev v zaprtih prostorih. 

 

Po medmrežju se premikamo proti Vodnikovi domačiji Šiška, v kateri bo ob 20. uri prek platforme Zoom potekal dogodek Ispeci pa reci: Damir Ovčina in Maida Džinić Poljak. Pogovor s pisateljem in pesnikom Damirjem Ovčino se bo dotaknil avtorjevega avtobiografskega romana Ko sem bil hodža, vojnega dnevnika, ki osvetljuje zgodbo okupiranega Sarajeva. Narativo v delu pripoveduje 19-letni fant iz sarajevske soseske Grbavica, ki je bila na začetku vojne zasedena ter tri leta in pol odrezana od preostalih delov Sarajeva. Delo je v slovenskem prevodu izšlo marca letos pri Založbi Sanje, o zasnovi romana pa je z nami spregovoril avtor dela Damir Ovčina:

 

Izjava

 

O zapisu izkustva življenja v obleganem Sarajevu nadaljuje Ovčina:

 

Izjava

 

O pomenu literature in takšnih zgodb je Ovčina povedal:

 

Izjava

 

Nadaljujemo še z ogledom eksperimentalnega in umetniškega filmskega korpusa, prireditvijo Miha Vipotnik: Obraz Analognega. Dogodek, ki ga gosti Baza slovenskih filmov, bi se moral zgoditi v Slovenski kinoteki, po spletu okoliščin pa je predvajanje prestavljeno na medmrežje. Začetek današnjega ogleda bo ob 20. uri, povezavo do ogleda pa najdete na spletni strani Baze slovenskih filmov. Program dogodka sta kurirala Barbara Borčić in Peter Cerovšek, pripravlja pa ga Postaja DIVA/SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka v sodelovanju z RTV Slovenija

 

O izboru avtorja in njegovih del je z nami spregovorila kuratorka programa Barbara Borčić:

 

Izjava

 

O filmskih tehnikah, ki jih je Miha Vipotnik uporabljal za pripoved, nadaljuje Borčić:

 

Izjava

 

Nazadnje pa Barbara Borčić pojasnjuje še vlogo Miha Vipotnika na jugoslovanski filmski sceni:

 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness