Veliki svet malih regionalnih književnosti

Kulturna ali glasbena novica
14. 1. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v kulturnih novicah. Mladinski center Pančevo v Srbiji vabi k 44. razpisu za prispevke za Zbornik poezije in kratke proze mladih iz držav nekdanje Jugoslavije - Rukopisi. K sodelovanju vabijo mlade med 15. in 30. letom starosti, ki pišejo prozo ali poezijo v jezikih držav nekdanje skupne očetnjave in narodnih manjšin Republike Srbije

Prvo izdajo zbornika Rukopisi je leta 1976 osnoval gimnazijski profesor filozofije in pesnik Momčilo Paraušić. Publikacija je bila prvotno namenjena objavi poezije mladih v Pančevu. V teku let so se Rukopisi širili, ves čas izhajanja pa ohranjali zvestobo ideji opolnomočenja glasu mladih ter neuveljavljenih avtorjev. Iz objavljanja del lokalnih pisateljic in pisateljev so se v zadnjih izdihljajih Jugoslavije razširili tudi na objave avtorjev iz preostalih republik. Po razpadu federacije se je nabor publikacije vsled političnih okoliščin omejil na mlade v Srbiji in Črni Gori, v novem tisočletju pa je ponovno začela združevati avtorje iz vseh novonastalih držav nekdanje Jugoslavije. 

V prejšnjih izdajah Rukopisov je mogoče prebrati zgodnje objave danes že uveljavljenih avtoric in avtorjev poezije, kot so Aljoša Harlamov, Glorjana Veber, Jure Vuga, Sergej Harlamov, Urška Kramberger, Nina Kremžar. V zborniku so svoje veščine negovali številni mladi uredniki in prevajalci. Govorili smo z Natalijo Milovanović, področno urednico za Slovenijo in prevajalko iz slovenščine pri zborniku Rukopisi, ki nam je namenila nekaj besed o pomembnosti publikacije za mlade avtorice in avtorje iz držav nekdanje skupne očetnjave.

Izjava

Mladinski center Pančevo vsako leto organizira tudi festival in promocijo zbornika v Pančevu, kjer svoja dela predstavljajo izbrani avtorji. Natalijo Milovanović smo povprašali o pomenu vsakoletnih publikacije in festivala za kulturno dogajanje v Pančevu.

Izjava

Kot smo izvedeli, v Rukopisih svoje mesto najdejo tematsko različno obarvana dela, edino omejitev v izboru predstavlja starostna struktura avtoric in dolžina umetniških kreacij.

Izjava

Uredniški izbor sestavlja pet posameznikov, ki naredijo ožji izbor del, ki so potem predstavljena v zborniku.

Izjava

Mladim avtoricam in avtorjem objava in sodelovanje na festivalu lahko pomeni vstop v veliki svet malih regionalnih umetnosti.

Izjava

Prijave za Zbornik poezije in kratke proze mladih iz držav nekdanje Jugoslavije Rukopisi zbirajo do 21. februarja. Publikacijo bodo natisnili v začetku maja, ko bo v Pančevu v primeru ustreznih okoliščin potekal tudi tridnevni festival poezije in kratke proze. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness