Vesele praznike nevladnikom!

Kulturna ali glasbena novica
23. 12. 2020 - 15.10

V soboto je vlada oblikovala predloge sedmega protikoronskega zakona, ki predvideva dodatno pomoč za gospodarstvo in vnovični enkratni krizni dodatek raznim segmentom prebivalstva. Pri tem pa zbode v oči propadli potaknjenec: predlog ukinitve sklada za nevladne organizacije, ki ni zgolj edini sistemski vir financiranja raznih kulturnih dejavnosti, ampak tudi socialnih storitev na področju človekovih pravic, transparentnosti in boja proti korupciji.

Proračunski sklad, s katerim upravlja ministrstvo za javno upravo, je bil oblikovan leta 2018 z zakonom o nevladnih organizacijah. Zakon kot enega od virov financiranja NVO-jev predvideva tudi del dohodnine, ki jo lahko davčni zavezanci prostovoljno namenjajo splošnokoristnim dejavnostim, na primer političnim strankam in sindikatom. Propadli predlog sedmega protikoronskega zakona je predvideval ukinitev proračunskega sklada za NVO-je, hkrati pa dvig prostovoljnih dohodninskih donacij. Center nevladnih organizacij Slovenije sicer takšen dvig donacij že več let zagovarja, a ukinitvi sklada nasprotuje, saj ne bi rešila sistemskih problemov, s katerimi se soočajo nevladniki. 

Pogovarjali smo se s Tadejem Meserkom iz združenja Asociacija, ki nam je razložil, zakaj so tako dohodninske donacije kot proračunski sklad potebni za preživetje nevladnikov. Meserko je najprej razložil podrobnosti zakona o dohodninskih donacijah.  

Izjava

Zakaj je torej nastal proračunski sklad za NVO-je? Več o tem Meserko.

Izjava

Meserko je za konec opisal, kako lahko tudi sami doniramo in podpiramo nevladne organizacije.

Izjava

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.