Vodje ni, bo pa razstava

Kulturna ali glasbena novica

Pozdravljeni v torkovih Kulturnih novicah. Danes zvečer ob 20. uri v Galeriji Škuc odpirajo razstavo z naslovom Shared Meanings. Razstava se ukvarja s kolektivnim vidikom delovanja in ustvarjanja, zato smo skušali vzpostaviti stik z umetniškim vodjo Galerije Škuc, da bi nam pojasnil umestitev tematiziranja kolektivnega v kontekst same galerije. Žal ga nismo dobili, ker te funkcije letos uradno ne opravlja nihče. Pojasnili so nam, da je galerija v prehodnem obdobju, ki je koncipirano tako, da so k sodelovanju povabili razne zunanje kustose, ki skrbijo za razstavni program. Vprašanje, zakaj so prekinili ustaljeno prakso galerije, da asistent umetniškega vodje po izteku mandata prevzame njegovo delo, ostaja odprto.

Eden od gostujočih kuratorjev v Galeriji Škuc je tudi Miloš Zec, ki je kuriral današnjo razstavo. Idejna zasnova razstave izhaja iz skupnih pomenov kot osnovnega vidika naše izkušnje. Razstava je formalno zastavljena kot dialog, skozi katerega tudi poteka. Kaj družbi pomenita skupno delovanje in razpravljanje, ki pogojujeta nastanek prostorov ter institucij oblasti, in kaj ostane tistim, ki se osamijo ter v skupnem življenju ne sodelujejo? Več o kontekstu in konceptu razstave pove Zec.

Izjava

Zec razloži tudi konkretno razstavljeno vsebino in našteje  njihove avtorje.

Izjava

Zec pove, kakšen, če sploh, je politični domet razstave.

Izjava

Razmislek kolektivnega v obliki umetniškega dela je, kot že povedano, avtorstvo beograjskega Kolektiva U10 skupaj z drugimi petimi umetniki, ki so jih povabili k sodelovanju posebej za to priložnost. Pogovarjali smo se z eno od avtoric, Marijo Šević, ki nam je podrobneje predstavila beograjski umetniški Kolektiv U10.

Izjava

Za konec nam je Šević povedala, ali so se pogoji kulturnega ustvarjanja v Srbiji spremenili zaradi delovanja oblasti.

Izjava

 

Kulturne novice sta pripravili Valentina in vajenka Nika.

 

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness