Vrednost človeške DNK

Kulturna ali glasbena novica
21. 3. 2018 - 15.30

Ko poskušamo opisati sredino Ljubljano, torej današnji dan, nam pridejo na misel besede kuratorja Alexa Gartenfelda: »Moja dolžnost je biti ekstremno aktualen.«  To gesto pozdravljamo, sedaj pa začnimo končno opisovati dogodke, ki spadajo pod to domeno.

V projektnem prostoru Aksioma bo danes govora o vrednosti človeških podatkov. A pozabite, ne govorimo o ekstrakciji informacij, ki jih kot uporabniki puščamo na družbenih omrežjih ali platformah; podatki, ki zanimajo nizozemskega umetnika Jeroena van Loona so veliko bolj intimne narave. Na dogodku Cellout.me se umetnik sprašuje, kakšna vprašanja odpira prodaja posameznikovega popolnega genoma? Kakšna je vrednost posameznega profila človeške DNK? Na koncu leta 2015 je umetnik preko spleta ponudil naprodaj vse podatke o svoji DNK, kar je zneslo celih 380 GB neobdelane vrednosti. 

Razstava Cellout.me ni toliko interpretacija sodobne digitalne kulture in genetike kot delo spekulativne znanstvene fantastike, ki lahko postavi neprijetna vprašanja o zasebnosti, ekonomiji in bioetiki prihodnosti. Odprtje razstave in predavanje umetnika bo danes ob 19h v Aksiomi.

V Kinu Šiška nadaljujejo letošnjo tradicijo glasbeno-eksperimentalnih dogodkov. Tokratni performativni cikel zvočnih umetnosti nosi ime ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO. V spodnji dvorani Komuna se nam bosta predstavila intermedijska prvaka Borut Savski in Disinformator. Savski napoveduje svoj nastop kot zmes glasu in zvoka, kjer vse prihaja od znotraj. Priča bomo glasu v primarni obliki - pred besedo - in zvoku - žica, struna - pred glasbo; mogoče bi znotraj drugega jezika to lahko ubesedili kot: izvor misli je njena ne-misel. Na drugi strani Disinformatorjev nastop povzdigne zvok na planetarno raven; navedimo samo enega od njegovih glasbenih izdelkov: radijski hrup sonca.

Dogodek bo potekal danes ob 20h v Kinu Šiška, v spodnji dvorani Komuna.

Iz umetniške se selimo v politično sfero. Kurdska enklava v Rojavi in Afrinu je postala eksemplaren primer tega, kako je mogoče vzpostaviti politično ali družbeno ureditev, ki celo v nekaterih ozirih prednjači naši, Zahodno opevani družbi. Vrednote, ki jih kurdski boj predstavlja za celotni svet, so dragocene in vredne boja, tovrstnega mnenja pa so tudi organizatorji današnjega protesta proti turški invaziji na Afrin in Rojavo. Protest se prične ob 16h v Socialnem centru Rog.

Za več informacij o protestu samem in trenutnem stanju kurdskega gibanja pa smo povprašali aktivista in visokošolskega učitelja, doktorja Andreja Kurnika.

Izjava:

Še nekaj besed o današnjem protestu.

Izjava:

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness