You can see dead people

Kulturna ali glasbena novica
8. 12. 2016 - 15.20

Čas.

Starec vpraša

Mladeniča za čas.

Po odlomku iz pesmi Smiljane Legradič je jasno, da je čas za Kulturne novice. Če vas je uvod pritegnil ali imate radi poezijo, se lahko drevi ob 18.00 udeležite pesniškega večera v Hostlu Celica, kjer bo pesnica predstavila svoj opus.

Iz Metelkove lahko migrirate na Križevniško ulico v gledališče. Ob 20.00 se bo v Mini teatru odvila raziskovalna predstava Nazaj v obljubljeno deželo v koprodukciji z Zavodom Maska ter gledališčem Skogen iz Göteborga. Soustvarjajo jo Marko Bulc - Mare, glasbenik in publicist Miha Blažič - N'toko, igralki in dramatičarki Mirel Knez in Tjaša Ferme ter scenograf in igralec Damir Leventić. Ukvarjajo se s tematiko migracij v času begunske krize, izhajajoč iz pozicije razvajenega zahodnega ustvarjalca. Več o tem nam je povedal režiser Marko Bulc - Mare:

Izjava

Projekt so si zastavili kot delo-v-nastajanju. Prvi del se je uprizoril na Švedskem, danes pa bo predstavljena druga, slovenska etapa predstave/raziskave. Glede na to, da je poudarek na nezaustavljivem, se projekt nadaljuje v ZDA, kjer naj bi se ustvarila tudi zaključna verzija.

Če pa bi si raje pogledali nekaj ne-živega, se danes v galeriji Photon odpira razstava Zadnji pogled, ki prikazuje posmrtne portrete v sodobni fotografiji različnih avtorjev. S tem naj bi izpraševali pomene in reprezentacije smrti v sodobni zahodni družbi. Same fotografije trupel niso nekaj novega – v 19. in zgodnjem 20. stoletju so bile normalna praksa v evropski in ameriški kulturi. Izhajale so iz tradicije portretov preminulih. Služile so predvsem kot spominek: fotografije preminulih otrok so bile na primer edina podoba, ki je ostala za njimi. Če so fotografije trupel imele vsaj malo zasebnosti in so ostale v družinskih krogih, pa z današnjo razstavo postanejo del javnega kot umetnost. Zanimalo nas je, kaj se zgodi z zasebnostjo po smrti. O soglasju mrtvih smo povprašali kuratorko Jasno Jernejšek.

Izjava

Prikazovanje fotografij mrtvih je hitro lahko senzacionalistično. Kako se razstava temu izogne?

Izjava

 

Z vami še med živimi, vajenka Tjaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness