Za delfine gre!

Kulturna ali glasbena novica
19. 11. 2015 - 15.10

Če nas je za konec leta kot strela z jasnega doletel referendum o zakonskih razmerjih, si iniciatorji kampanje Za otroke gre verjetno niso niti predstavljali, da prihaja kontranapad, in to naravnost z Japonske. Ljubljanska galerija Kapelica namreč danes odpira razstavo dveh del Ai Hasegawa pod krovnim nazivom Oznanjenje, v katerih avtorica predstavlja svoj razmislek o alternativnih formah oploditve. V prvem delu umetniške instalacije, The impossible baby, Hasegawa spenja dizajn z biotehnologijo in tako misli o možnostih ter implikacijah znanstvenega napredka na področju manipulacije z matičnimi celicami, ki bi istospolnim partnerjem omogočil imeti otroka brez heteroseksualne intervencije. Ideja, ki se zdi precej v skladu s trendom DIY oziroma 'naredi-sam' pristopov, bi homoseksualne pare razbremenila tradicionalnih oblik oploditve in preskočila korak vmesnega člena kot nujnega za reprodukcijo. A kakšne so družbene implikacije? Avtorica pravi:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Drugi del razstave spekulira o možnostih oploditve homo sapiensa z ogroženimi živalskimi vrstami, denimo redkim Mauijevim delfinom, kar bi potencialno omililo problem 'prenaseljenost versus lakota'. A zakaj ravno delfin?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Živi vsak dan, kot da je tvoj zadnji, je moto, ki se ga s svojimi svetovnimi dnevi še kako zaveda tudi UNESCO. Če niste vedeli, je današnji devetnajsti november namreč svetovni dan filozofije. Slednjemu na čast so organizirali tudi dogodek, katerega namen naj bi bil 'filozofijo približati širši javnosti'. Za več informacij smo se obrnili na med drugim tudi našega radijskega sodelavca in enega od govorcev na dogodku Matijo Jana.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Povprašali smo ga tudi o njegovem nekoliko osebnejšem odnosu do pričujočega dneva.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Seveda nismo mogli mimo njegovega konkretnega prispevka.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.