18. 10. 2023 – 15.10

Zakaj? Zato.

Audio file

Nagovor

Drage poslušalke, pravkar ste slišale, da je ZRC SAZU ob letošnjem Mednarodnem dnevu slovarjev organiziral večdnevno dogajanje, začenši s preteklim ponedeljkom. Takrat je bilo že v dopoldanskem času po Zoomu mogoče spremljati predstavitve Tematskega slovarja češčine, slovenščine in makedonščine, Botaničnega terminološkega slovarja in Slovarja slovenskega taroka, če jih naštejemo le nekaj.

V današnjem Kulturnem obzorniku pa se bomo posvetile knjižici z naslovom Slikovito izražanje v domačem govoru Maksa Pletȇršnika. To so sinoči v Vodnikovi domačiji pri Trubarju predstavile študentke Erika Kum, Jana Habjanič, Maruša Žibred ter mentorici prof. dr. Irena Orel in prof. dr. Vera Smole, ki tudi opiše njihovo delo.

Izjava

Zakaj pa je knjižica poimenovana ravno po Maksu Pleteršniku?

Izjava

Pišéški govor bogatijo številni pregovori, na primer Če nisi do devetih pijan, je zgubljen dan ali njemu nasproten Zgodnja pijača, zbogom pamet. Prav tako so študentke slovarsko uredile frazeme, katerih polnega pomena niso vedno našle. Ob nekoliko nenavadnem biti tako lepa, da bi se izpod nje vode napil je namreč zapisano le, da so tako rekli o kakšni lepi punci.

V knjižici slovarčkov so predstavljeni tudi nekateri leksemi, torej besede kot nosilke pomena. Od teh naj izpostavimo ajmoht, katerega knjižna sopomenka je obara, pa knedelj z njegovo knjižno različico cmok.

Najtrši oreh smo pustile za konec, saj se vestne poslušalke zagotovo že grizete in se sprašujete, kaj za vraga so nekonvencionalne replike.

Izjava

Če od sramu ob nepoznavanju te nekonvencionalne besedne zveze že zardevate, nič bat, saj je poimenovanje teh, preprosto rečeno, humornih odgovorov v slovenskem govoru dokaj novo. Leta 2019 sta ga namreč osnovala znanstveni sodelavec na ZRC SAZU, Matej Meterc, in slovaški profesor z oddelka za slavistiko ljubljanske Filozofske fakultete, Josef Pallay.

Izjava

Ob takšni množici slikovitega izražanja se vprašamo, kako so se soočili z morebitnimi preprekami tako pri terenskem kot tudi analiznem delu raziskave.

Izjava

Če ste že firbčne in vas srbijo prsti, lahko v PDF-knjižico pokukate na spletni strani oddelka za slavistiko, na kateri boste izvedele, kam pes taco moli.

Slovarji še niso rekli zadnje besede. Danes ob šestih zvečer se lahko v Atriju ZRC SAZU udeležite okrogle mize z naslovom Slovar – čuvar, krmar, šušmar ali … car?.

___

foto: izsek pišeških fraz iz knjižice

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj