Žbam bum mladostniške energije

Kulturna ali glasbena novica

Gledališki festival Generacija generaciji
 / 30. 11. 2022

VOZNI RED

- Reportaža s festivala MIT. [00:00]
- Glasbeni premor [10:38]
- Pogovor z Gašperjem Stojcem in Emo Babič - 1. del: delovanje Češpljinega kompota [15:25]
- Pogovor z Gašperjem Stojcem in Emo Babič - 2. del: o predstavi Kaj bi rekel Ivan? [24:04]
- Glasbeni premor: Samuel Blues - Zebe me [34:09]
- Pogovor z Gašperjem Stojcem in Emo Babič - 3. del: vtisi iz festivala MIT [37:32]
- Pogovor z Gašperjem Stojcem in Emo Babič - 4. del: načrti za prihodnost [43:30]

 

Dragi poslušalci, z vami sva Samo in vajenka Vanja ...

Izjava obiskovalke Žive.

Prvi MIT ‒ festival Mladinskega inovativnega teatra ‒ je nastal v organizaciji KUD-a Pozitiv, ki ima sedež v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani. Tu v podzemni dvoranici Kreatorij že od sredine devetdesetih let delujejo mladinske gledališke skupine, ki z ustvarjanjem fizičnega oziroma gibalnega gledališča podpirajo osebni izraz mladih. 

Izjava obiskovalke Ive.

Prva edicija festivala MIT je gostila štiri mladinske avtorske predstave. Selektor Radovan Jaušovec je v program uvrstil predstave Kaj bi rekel Ivan?, Infratanko, Čas besnenja in #HOTDONKI. Peta, Pride tak dan, pride tako leto, pride tak pajk, je zaradi bolezni v ansamblu odpadla. 

Izjava obiskovalca Gaja.

Tudi predstave Infratanko, Pride tak dan, pride tako leto, pride tak pajk in #HOTDONKI smo lahko videli že na Glejevem festivalu Generacija generaciji novembra, o katerem smo takrat tudi poročali. Mladinskih gledaliških festivalov, pa tudi predstav ni ravno veliko; vsaka priložnost, da nastopijo pred publiko, je zato dragocena. 

Izjava igralk iz predstave #HOTDONKI.

Festival je potekal vsak torek od 10. januarja. Zaključil se bo naslednji torek, 21. februarja, s predstavo Nasprotja hišnega Teatra Pozitiv. Zaključek festivala bo pospremila tudi podelitev festivalskih nagrad – muz. Tričlanska žirija bo izbrala najboljšo in najbolj inovativno predstavo.

Izjava žirantov Sebastjana Stariča in Tomaža Štucla.

Igralec in koreograf Sebastjan Starič ter režiser, scenograf in oblikovalec svetlobe Tomaž Štucl že od devetdesetih kot mentorja soustvarjata umetniške smernice in duh teatra Pozitiv. Tudi tretjo žirantko je videno očaralo.

Izjava žirantke Kristýne Šajtošove.

Ideja o festivalu je vzklila že pred leti, a so jo pandemične preglavice začasno zadušile. Letos jo je vendarle uresničila ekipa pod vodstvom Urške Klajn Marion in Mihe Mavra

Izjava Mihe Mavra.

Ekipa je z novim mladinskim festivalom želela vzpodbuditi slovenske mladinske gledališke skupine k nadaljnjemu delovanju ter jim ponuditi prostor in priložnost za uprizoritev svojih del. Za odnose z javnostjo in koordinacijo sodelujočih je skrbela Špela Vene. Po številu obiskovalcev sodeč je njej in preostanku ekipe kar dobro uspelo. Obisk komentira Urška Klajn Marion.

Za vizualno podobo festivala pa stoji Patrik Komljenović, ki se že veseli prihodnje edicije.

Izjava Patrika Komljenovića.

Naslednje leto si torej lahko obetamo ponovitev MIT-a in novo bero inovativnih mladinskih predstav. Nekaj vtisov o letošnji ediciji in mladinskem gledališču pa nam bosta v intervjuju, ki sledi, podelila Gašper Stojc in Ema Babič – člana igralske skupine Češpljin kompot, mladinske sekcije Gledališča Julke Dolžan iz Kulturnega Društva dr. France Prešeren Žirovnica – Breznica. Na letošnjem MIT-u sta v vlogi režiserja in nastopajoče sodelovala s predstavo Kaj bi rekel Ivan? Ostanite z nami.

 

Vzpostavljanju MIT-a sta bila priča vajenka Vanja in mentor Samo. 

 

f: Vanja Gajić/RŠ

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.